Vizionarea, negocierea, finalizarea închirierii și documentele

Publicat pe 20 September 2019.
contract

 


📌 Face parte din Ghidul proprietarului care închiriază


 

Vizionările 

Atunci când faci vizionări în vederea închirierii imobilului tău, atitudinea pe care trebuie să o ai este una prietenoasă. Trebuie să fii deschis, comunicativ, să îi faci pe vizitatori să se simtă ca la ei acasă. 

Tot în această etapă este bine să afli cât mai multe despre cei care trec pragul casei tale. Pune întrebările care te interesează, află unde lucrează, cu ce se ocupă, dacă au iubită, iubit și așa mai departe. 

 

Negocierea 

Fii deschis la negociere și flexibil la modalitățile de plată.  Însă, când vine vorba despre stabilirea termenelor de plată, fii ferm pe poziții. 

 

Finalizarea tranzacției și Documentele

Cu siguranță îți dorești ca momentul semnării contractului de închiriere să decurgă fără probleme și fără incidente. De aceea este bine să te asiguri că ai menționat în contract toate clauzele importante pentru tine.

 

🔺 Contract

Contractul de închiriere este o convenție între proprietar și chiriaș, prin care locatorul (proprietarul), pune la dispoziția locatarului (chiriașului) apartamentul, în schimbul unei sume de bani.

Spre deosebire de contractul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere se poate semna oriunde, nefiind obligatorie prezența unui notar. 

Contractul de închiriere poate fi înregistrat la ANAF, ca o măsură de siguranță atât pentru tine, în calitate de proprietar, dar și pentru chiriaș.

 

Iată care sunt cele mai importante clauze care trebuie să apară în contractul de închiriere.

 

❇️ Numele și datele persoanei care închiriază

❇️ Adresa locuinței închiriate

❇️ Durata contractului

❇️ Valoarea chiriei

❇️ Perioada de preaviz între 30-60 de zile

❇️ Garanția care trebuie plătită în ziua semnării contractului

❇️ Clauzele de evacuare

❇️ Clauzele privind numărul de persoane care au voie în apartament

❇️ Clauzele privind întârzierea plății

❇️ Clauzele referitoare la animalele de companie

 

🔺 Avans

Avansul, de cele mai multe ori, este echivalentul unei luni de chirie, însă acesta depinde de proprietar și de felul în care decurge negocierea.

 

🔺 Garanție

Garanția sau depozitul este reprezentată printr-o sumă de bani, cu o valoare egală sau mai mare ca cea a chiriei. Prin achitarea unui depozit, proprietarul își asigură apartamentul în eventualitatea unor situații neplăcute. 

În cazul în care, la finalul colaborării, apartamentul arată bine, nu prezintă stricăciuni, iar facturile sunt achitate la zi, proprietarul are obligația de a returna garanția. 

 

📌 Pregătirea imobilului

📌 Stabilirea prețului și a condițiilor de închiriere

📌 Cu cine colaborez pentru a-mi închiria locuința

📌 Tips & Trick. Proprietarul ideal



Alte articole recomandate

📌 Cum să crești valoarea casei tale înainte de a o vinde

📌 Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă

📌 Chirie: Căutarea propriu-zisă, vizionarea și negocierea

📌 Cumpăr apartament: negociere, documente și costuri

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Cum te integrezi într-o comunitate când stai cu chirie

Ghidul complet al chiriilor

Găsește-ți chiria perfectă pe homeZZ și poti câștiga primele 2 Luni Gratuite

Ghidul complet al chiriilor