Ce trebuie să știi înainte să cauți o casă

Publicat pe 26 August 2019.
casa de vanzare

Cea mai mare dorință a tinerilor este să se mute la casa lor. Mulți optează și pentru a sta în chirie, însă marea majoritate alege varianta achiziției unui locuințe, fie că este vorba de o casă, un apartament sau o garsonieră. Unul dintre avantajele de a deține o locuință este că o poți amenaja în funcție de stilul tău. 

Însă, înainte de a demara procesul de căutare al caselor de vânzare, trebuie să ai grijă la câteva lucruri importante. Achiziția unei case este un proces destul de lung și serios, care vine la pachet cu o serie de compromisuri financiare. Haide să descoperim împreună care sunt cele 6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să cumperi o casă. 

1.Documentează-te

cautare casa

Documentarea este esențială în momentul în care te decizi să îți cumperi o casă. De aceea, studiază toate ofertele cu case de vânzare disponibile pe piață, vezi care sunt prețurile din zonele tale de interes. Un om informat este un om care nu poate lua “țeapă”. Pentru a nu te afla într-o situație neplăcută, nu neglija partea de documentare.

 


📌 Să cumpăr o casă veche sau una nouă?


 

2.Stabilește bugetul

Înainte de a pleca la cumpărături, nu uita să îți faci calculele, să vezi exact câți bani vei da la avans, cât vei plăti la credit, cât te costă renovarea și amenajarea și, în afară de toate aceste lucruri, trebui să mai rămâi și cu bani de rezervă, pentru cheltuieli neprevăzute.

3.Estimează cheltuielile de întreținere 

cheltuieli casa

Tot la capitolul financiar, ai grijă să faci și un calcul estimativ al costurilor de întreținere, precum apa, gazele, curentul și așa mai departe. Atenție și la cheltuielile comune, mai ales dacă te muți într-un cartier de ansambluri rezidențiale.

4.Stabilește moneda de calcul a datoriei

bani

Dacă optezi pentru un împrumut bancar pentru a-ți achiziționa prima casă, fie că apelezi la un credit de nevoi personale, la un credit ipotecar sau la “Prima casă”, este recomandat să faci împrumutul în moneda în care îți încasezi majoritatea veniturilor.

5.Află distanța față de școli, grădinițe și serviciu 

scoala

Deși sunt multe ofertele cu case de vânzare, nu toate corespund cerințelor tale vis-a-vis de distanța față de locul tău de muncă, dar și distanța până la școli și grădinițe, însă dacă drumul până acolo este scurt, atunci ai numai de câștigat.

6.Nu lua decizii pripite 

decizii

Nu te arunca la case pe care nu ți le permiți. Chiar dacă îți dorești foarte mult o casă cu piscină, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la anumite lucruri importante precum zona, mijloacele de transport și așa mai departe, doar pentru a avea piscină. 

 


📌 Cum aleg casa perfectă?


 

7.Discută cu un agent imobiliar de încredere

O discuție cu un agent imobiliar nu strică niciodată, deoarece acesta este la curent cu ofertele actuale de pe piață și te poate ajuta să cumperi o proprietate la un preț corect.

8.Verifică documentele 

Înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, cere vânzătorilor toate actele de proprietate, care variază de la caz la caz, de la contactul de vânzare, schimb, donație, certificat de moștenitor, act de adjudecare până la titlu de proprietate și hotărâre judecătorească. 

9.Pune întrebări

intrebari

Nu te teme să adresezi vânzătorului orice întrebare legată de detaliile despre casă, despre instalații electrice și sanitare. Cea mai proastă întrebare este cea pe care nu o adresezi.

Pornește cu dreptul în căutarea locuinței visurilor tale, ține cont și de sfaturile din acest articol și începe căutarea pe HomeZZ.ro, unde găsești peste 13.000 de anunțuri cu case de vânzare. 

 



Articole recomandate:

📌 Achiziție teren: Semnarea contractului și negocierea

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL

Comision agentie imobiliara – Ce trebuie să știi

GENERAL