Chirie: Căutarea propriu-zisă, vizionarea și negocierea

Publicat pe 19 September 2019.
chirie

 


📌 Acest articol face parte din Ghidul complet al chiriașului


 

 Căutarea 

După ce ai stabilit care este bugetul pentru chirie și care sunt cerințele tale, te poți pune pe căutat. În procesul de căutare este bine să ai răbdare, să nu te grăbești în a lua o decizie și, la fel de important, este să te gândești dacă vei căuta singur, cu ajutorul platformelor online dedicate imobiliarelor, precum HomeZZ.ro, sau dacă vei apela la ajutorul unei agenții imobiliare.

🔺 Agenție imobiliară

Nu exclude din start varianta de a lucra cu o agenție imobiliară. Deși vei avea de plătit și comisionul agentului, poți avea foarte multe de câștigat datorită colaborării. AICI poți afla mai multe despre avantajele de a lucra cu o agenție imobiliară.

🔺 Platforme online dedicate domeniului imobiliar

O altă variantă foarte bună pe care o ai la dispoziție este căutarea online, pe platformele dedicate imobiliarelor. Aici poți vorbi direct cu proprietarii, fără să mai fie nevoie să implici agențiile. Ca să nu mai vorbim despre faptul că poți folosi filtrele și astfel îți vor apărea doar anunțurile care corespund cerințelor tale. Desigur, ai și varianta aplicației pentru mobil. Astfel, poți căuta chiria perfectă chiar dacă te afli în mișcare. 

🔺 Direct proprietar 

Scenariul ideal este acela în care închiriezi direct de la proprietar, fără alți intermediari. Și dacă mai ai și norocul de a găsi o persoană care se potrivește caracterului tău, o persoană deschisă și sociabilă care să nu te surprindă în miez de noapte cu o vizită neașteptată, dar care și deține apartamentul care ți-a plăcut, atunci te poți declara norocos.

 

   Vizionarea 

Detaliile fac diferența. În momentul vizionării fii atent la toate detaliile. Nu te uita superficial. Mergi în bucătărie și în baie, verifică țevile, starea lor, dă drumul la apă să te asiguri că totul funcționează corespunzător. Uită-te și la prize, la geamuri, verifică să nu fie parchetul umflat și să nu existe vicii ascunse.

Alte idei care ar putea să-ți fie utile chiar și când vine vorba de chirie le poți găsi în acest articol cu 10 lucruri la care trebuie sa fii atent înainte de a cumpăra un apartament.

 

   Negocierea 

Pentru a obține un preț mai mic decât cel cerut inițial, ideal este să te apuci de căutări înainte de începerea sezonului de chirii, mai exact nu în August și Septembrie, însă dacă ai lăsat totul pe ultima sută de metri, nu e problemă. Dacă vei lua în considerare lucrurile menționate mai jos, poți obține un preț mai bun.

Ținând cont de faptul că prima impresie contează, mergi la negociere îmbrăcat cât mai frumos. Lasă pantalonii scurți și maiourile acasă dacă vrei să obții o chirie mai mică.

Nu întârzia. Este foarte bine dacă reușești să ajungi la întâlnire cu câteva minute înainte de ora stabilită. Astfel îi vei face o impresie bună proprietarului. Cu siguranță vei avea o bulină albă din partea acestuia.

Studiază prețul zonei, astfel încât să știi exact ce vorbești atunci când vrei să negociezi și nu lăsa impresia că ești disperat. Cu toate că tu poate ai nevoie urgent de o locuință, nu îi oferi proprietarului posibilitatea de a pune presiune pe tine.

Prețurile chiriilor, în general, sunt crescute cu câteva procente, în așa manieră încât să se poată face și o negociere, iar, la final, toată lumea să fie mulțumită. 

 

📌 Cum îți setezi corect bugetul înainte de a închiria și care sunt criteriile de selecție

📌 Ce documente trebuie să-ți dea proprietarul

📌 Tips &Tricks: Contract, avans și garanție



Alte articole de interes:

📌 Cum să faci economie la curent

📌 Cumpăr apartament: negociere, documente și costuri

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Găsește-ți chiria perfectă pe homeZZ și poti câștiga primele 2 Luni Gratuite

Ghidul complet al chiriilor

7 Lucruri la ce trebuie să fii atent când închiriezi o casă

Ghidul complet al chiriilor