Contract de închiriere apartament: model, ce trebuie să știe proprietarul și chiriașul

Publicat pe 25 February 2020.

Cauți să te muți cu chirie și nu știi ce presupune acest lucru, ce drepturi ai și care sunt aspectele pe care trebuie să le respecți, în afara achitării unei sume lunare? Sau te afli de cealaltă parte, ai un imobil și vrei să-l oferi spre închiriere? Indiferent e statutul tău, este nevoie de documentare în prealabil pentru a ști ce drepturi și ce îndatoriri ai atunci când oferi locuința contra cost sau când alegi să devii chiriaș. Un contract de închiriere a unui apartament poate aduna laolaltă toate aspectele ce țin de responsabilitățile proprietarului, respectiv ale chiriașului.

Cine repară dacă se sparge o țeavă, ce faci când decizi să părăsești locuința sau cum procedezi atunci când tu, ca proprietar, vrei să vinzi apartamentul? Ce se întâmplă cu garanția, cum se recuperează și care sunt condițiile în care ar putea fi reținuți bani din respectiva sumă?

Acest material se adresează atât celor care au în proprietate un apartament și vor să-l ofere spre închiriere, cât și chiriașilor, cei ce vor avea un acoperiș temporar deasupra capului pentru care vor plăti, lună de lună, o sumă de bani prestabilită.

Ce alte informații vei mai găsi în acest articol: Îți oferim un model de contract  și ce anume ar trebui să fie stipulat în el, care sunt îndatoririle proprietarului, respectiv ale chiriașului.

Model de contract de închiriere apartament. Date obligatorii

Contractul de închiriere apartament se întocmește în 3 exemplare, toate completate și semnate în originial. Două vor fi păstrate de chiriaș, respectiv proprietar, cealaltă va servi pentru înregistrarea la ANAF, sarcină ce îi revine exclusiv proprietarului. Acesta are la dispoziție inclusiv platforme online, asta după ce noile reglementări arată că cei care încasează venituri din chirii nu mai au obligativitatea de a merge la un ghișeu la ANAF, ci este suficient să completeze declarația unică de impozit pe venit.

Ce spune legea despre contractul de închiriere

Contractul de închiriere se întocmește atunci când proprietarul dă în folosință altei persoane o locuință pe care o deține cu acte în regulă. Din punct de vedere legislativ, acest tip de contract este stipulat în Codul Civil.

“Contractul de locaţiune se consideră încheiat îndată ce părţile au convenit asupra bunului şi preţului”, se arată în lege

Dacă ați stabilit de comun acord să fie întocmit și semnat un contract de închiriere pentru imobilul dat în folosință de proprietar și preluat de chiriaș sunt formă de locațiune, atunci este important să precizați câteva clauze și consecințele nerespectării lor, de o parte sau de cealaltă.

Ce trebuie să știe proprietarul și chiriașul

Există numeroase considerente de luat în calcul în contractul de închiriere apartament. Ideal ar fi să existe un dialog între proprietar și chiriaș înainte de a bate palma și a semna actul, cu privire la cererile și dorințele fiecăruia.

·       Contract de închiriere apartament. Clauze care îl privesc pe proprietar

Cel mai probabil, ca proprietar, vei dori ca închirierea să fie pe termen lung, cel puțin un an, cu posibilitate de prelungire. Stipulează în contractul de închiriere o perioadă minimă.

În situația în care chiriașul va dori să plece mai devreme din imobilul închiriat sau în situația în care proprietarul are nevoie de locuință în alte scopuri și solicită mutarea chiriașului, intenții care trebuie să fie comunicate cu 30 sau chiar 60 de zile înainte. Specificați în contract o perioadă de 30, până la 60 de zile, iar aceasta va reprezenta un avantaj în ceea ce privește perioada pe care fiecare o are la dispoziție să-și resolve aceste aspecte. Treceți în contract suma lunară, reprezentând cuantumul chiriei, dar și suma achitată drept garanție, la momentul încheierii contractului și un eventual avans, dacă proprietarul îl solicită.

Proprietarul va achita toate dările la stat, de tip impozit sau cheltuieli comune ale asociației de locatari, chestiuni care nu reprezintă utilități și întreținere lunară.

Proprietarul poate cere prin contract ca apartamentul să îi fie predat la fel cum l-a dat chiriașului, cu toate bunurile întregi, aparatura funcțională și curat. În situația în care nu se îndeplinesc aceste condiții, proprietarul poate folosi banii din garanție pentru a recupera eventuale pagube.

·       Contract de închiriere apartament. Clauze care îl privesc pe chiriaș

Chiriașul va achita la data stabilită, o dată pe lună, valoarea chiriei.

Chiriașul se angajează să folosească în bune condiții obiectele de mobilier, electronicele și elecrocasnicele și să păstreze locuința așa cum a primit-o.

Toate cheltuielile aferente, precum întreținere, lumină, cablu, etc, se plătesc de către chiriaș, însă în numele proprietarului. În cazul înregistrării unor datorii, pot exista penalizări pe care le va suporta chiriașul. Ultimele facturi, atunci când se decide incetarea contractului de închiriere vor fi plătite tot de chiriaș sau pot fi reținute din garanția înmânată proprietarului la momentul încheierii actului.

Chiriașul va preda imobilul și bunurile așa cum le-a primit.

Anexe la contractul de închiriere

Contractul poate avea una, două sau mai multe anexe în care să fie făcut un inventar al bunurilor din apartamentul dar spre închiriere, cu precizarea ca acestea să fie returnate în condiții bune și funcționale.

O a doua anexă poate fi formulată cu privire la idecșii contoarelor prezente în apartament, electricitate, apă rece și apă caldă, gaz sau încălzire, dacă este cazul.

Dacă ai un apartament de închiriat, fă-ți un cont gratuit pe HomeZZ.ro și adaugă anunțul tău. Îți vei găsi rapid un chiriaș care caută o casă nouă, conform nevoilor sale și bugetului pe care îl are alocat în acest sens. Nu uita de descriere completă și reală și de fotografii sugestive și de bună calitate.

Îți recomandăm

Contract de închiriere apartament: model, ce trebuie să știe proprietarul și chiriașul

Ghidul complet al chiriilor

Cine și când plătește comisionul agenției imobiliare

Ghidul complet al chiriilor