Cele mai benefice plante de apartament și cum vă pot ele îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții

Publicat pe 18 March 2022.
Plante de apartament benefice

Cuprins articol

  1. Aloe Vera
  2. Crinul păcii 
  3. Limba soacrei 
  4. Gerbera 
  5. Zamioculcas 
  6. Dracaena 
  7. Pachira Aquatica
  8. Epipremnum Aureum 
  9. Iedera englezească
  10. Palmierul bambus

Se spune că oamenii care dețin plante sunt mai fericiți și mai sănătoși. Dar oare să fie chiar așa? Ei bine, mai multe studii au demonstrat de-a lungul timpului, că plantele de interior oferă numeroase beneficii psihologice și fizice, precum:

  1. Reducerea oboselii
  2. Reducerea stresului și a anxietății
  3. Îmbunătățirea performanței și concentrării la birou
  4. Creșterea vindecării și a toleranței la durere
  5. Minimizarea apariției durerilor de cap prin îmbunătățirea calității aerului
  6. Calmarea pielii uscată și a afecțiunilor respiratorii datorate aerului uscat

 

Pe lângă toate acestea, cu siguranță putem admite că plantele transformă orice spațiu într-un loc mult mai primitor și mai viu. Iar cum primăvara este momentul de înflorire a multor plante, când poate fi mai propice să aduceți plante în casa voastră dacă nu acum?

 

 

În continuare vă vom prezenta cele mai recomandate plante de apartament 

 

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe Vera poate fi cultivată pentru scopuri decorative, dermatocosmetice sau chiar ca și variantă de hrană în unele țări. Aceasta trebuie ținută la temperaturi de peste 12 grade Celsius, în locuri luminoase. Vară are nevoie de multă căldură, soare și umezire moderată. Este important să vă asigurați că pământul este complet uscat între udări, altfel există riscul ca rădăcina să putrezească.

 

 

Crinul păcii 

Crinul Păcii

Crinul păcii este o plantă tropicală cultivată în America și Asia de sud. Aceasta trebuie ținută la o temperatură de peste 16 grade Celsius, departe de orice zonă răcoroasă. Ea trebuie poziționată într-o zonă luminoasă, însă aveți grijă să nu fie expusă la razele directe ale soarelui. Când vine vorba de udarea acesteia, solul trebuie păstrat tot timpul umed, însă aveți grijă să nu înecați planta.

 

 

Limba soacrei 

Limba Soacrei

Limba soacrei este planta perfectă de apartament, fiind după spusele iubitorilor de plante, greu de ucis. Aceasta trebuie ținută la o temperatura de minim 12 grade Celsius, într-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Pe timp de iarnă, limba soacrei trebuie udată doar o dată pe lună, iar pe timp de vară de 2 ori.

 

 

Gerbera 

Gerbera

Gerbera este o plantă cu flori viu colorate și poate fi cultivată atât în grădini, cât și în ghivece sau jardiniere. Aceasta nu este deloc pretențioasă, însă trebuie ferită de razele directe ale soarelui și ținută, pe timp de iarnă, la o temperatură de 13-15 grade Celsius. Udarea acesteia se face doar atunci când solul de la suprafață este complet uscat.

 

 

Zamioculcas 

Zamioculcas

Zamioculcas (denumire comună Zanzibar gem, ZZ plant, planta Zuzu sau palmier smarald ) este o plantă tropicală perenă cu flori, originară din Africa de Est. Aceasta trebuie ținută o la temperatură medie, situată între 13 grade Celsiul și 26 grade Celsius. Este bine de știut că, temperaturile ridicate vor da un impuls creșterii și dezvoltării acestei plante. 

Ea trebuie expusă la lumină moderată, recomandare fiind să nu fie ținută direct în bătaia soarelui, iar udarea se face moderat, atunci când primii 3-4 cm de pământ de la suprafață s-au uscat.

 

 

Dracaena 

Dracaena

Dracena este o plantă foarte ușor de întreținut și este renumită pentru capacitatea ei de a purifica aerul. Se adaptează în orice mediu și preferă să fie ținută într-o zonă semi umbrită. Udarea acesteia se face o dată pe lună, în timpul iernii și de 2 ori, în restul anului.

 

 

Pachira Aquatica

Pachira Aquatica

Pachira Aquatica este considerată  una dintre plantele care atrag prosperitate financiară în cultura Feng Shui și este denumită „arborele norocos”. Aceasta preferă să fie ținută în zone luminoase, ferite însă de razele directe ale soarelui. Solul ei trebuie menținut mereu semi-umed și este recomandat ca, în perioada verii,  să îi pulverizați frunzele cu apă necalcaroasă.

 

 

Epipremnum Aureum 

Epipremnum Aureum

Epipremnum Aureum sau planta diavolului, este o specie târătoare care poate ajunge și până la 1-2,5 metrii lungime. Pe timp de iarnă, temperatura optimă pentru ea este de 10-15 grade Celsius, iar pe timp de vară de 22-26 grade Celsius. Udarea acesteia se face doar atunci când pământul de la suprafață este complet uscat.

 

 

Iedera englezească

Iedera Englezească

Iedera englezească  este cea mai cunoscută specie de iederă de la noi din țară. Aceasta este o plantă sensibilă la lumină și trebuie ținută în semi umbră, pentru a evita schimbarea culorii frunzelor sale în verde închis sau galben. Ritmul său de creștere este foarte rapid, așa că dacă nu vreți să vă acopere toată casă, este recomandat să o tăiați regulat. Udarea sa se face moderat.

 

 

Palmierul bambus 

Palmierul bamus

Palmierul bambus este o plantă decorativă originară din America Centrala și de Sud. Acesta nu necesită îngrijiri speciale, fiind foarte ușor de întreținut. Palmierul se adaptează la orice tip de mediu, însă este recomandat să fie ferit de bătaia directă a razelor soarelui. Udarea sa se face cu apă ușor încălzită sau la temperatura camerei, atunci când pământul de la suprafață este complet uscat.

 

Surse foto: depositphoto.com



Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

Q: Care sunt plantele de apartament care produc cel mai mult oxigen?

Trei plante de apartament care produc cel mai mult oxigen sunt aloe vera, crinul păcii și limba soacrei.

 

Q: Care plante sunt recomandate pentru dormitor?

Câteva plante recomandate pentru dormitor sunt gerbera, zamioculcas și limba soacrei.

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL

Comision agentie imobiliara – Ce trebuie să știi

GENERAL