10 lucruri la care trebuie sa fii atent înainte de a cumpăra un apartament

Publicat pe 21 August 2019.

Decizia de a cumpăra un apartament trebuie să fie foarte bine gândită, analizată și studiată, deoarece este o achiziție foarte importantă și presupune un angajament pe termen lung, mai ales dacă intenționezi să îl achiziționezi prin programul “Prima Casă” sau cu ajutorul unui credit ipotecar. 

 

 


📌 Înainte de a ajunge în acest punct, de a te interesa mai în detaliu despre un apartament anume, te invităm să verifici acest articol legat de factorii care te-ar putea determina să restrângi căutarea și să te concentrezi asupra unui singur imobil: Alegerea locuinței


 

Așadar, înainte de a lua decizia de a cumpăra un apartament, este recomandat să fii atent la următoarele 10 aspecte:

 

1.Analizează blocul din care face parte apartamentul pe care vrei să îl cumperi

Înainte de a cumpăra un apartament este foarte important să cunoști detalii despre blocul în care se află locuința pe care ți-o dorești, așadar uită-te la fațada acestuia, la starea în care se prezintă scara blocului și verifică starea acoperișului, în cazul în care vrei să îți cumperi un apartament la ultimul etaj.

Află în ce an a fost construit blocul. Este foarte important să știi acest lucru deoarece te poți trezi cu surpriza de a afla că blocul este listat ca fiind cu risc seismic. Poți afla chiar tu, online sau pe site-urile primăriei,  care sunt blocurile cu bulină.

Întreabă dacă blocul este construit din beton sau BCA. Această informație o să îți fie utilă în cazul în care vrei să aduci vreo modificare apartamentului. 

Dacă vrei să nu ai o factură de întreținere încărcată verifică dacă blocul este izolat termic sau nu. 

 

2.Află care sunt cheltuielile de întreținere

calculare cheltuieli

Până să dai banii pe apartament, verifică și cheltuielile de întreținere. Te poți uita pe lista de întreținere și vezi care sunt sumele pe care le plătesc cei ce stau în apartamente precum cel pe care vrei tu să îl cumperi și verifică în mod special dacă există restanțe la apartamentul pe care urmează să îl cumperi. 

Întrebă și dacă ai loc de parcare sau dacă trebuie să scoți bani în plus din buzunar pentru a avea unul.

 

3.Verifică cât de bine este întreținut apartamentul

După ce am stabilit care sunt lucrurile pe care trebuie să le verifici la exteriorul blocului, propunem să ne mutăm în interior. Odată ajuns acolo nu verifica doar aspectul pereților și al camerelor. Fii atent și la instalațiile sanitare, la starea parchetului, la întrerupătoare, la panoul electric, întreabă când au fost schimbate ultima dată instalațiile electrice, țevile care corespund coloanei de apă și așa mai departe. 

 

4.Compartimentarea apartamentului

Pentru a evita să pierzi timp și bani verifică dacă apartamentul a suferit modificări compartimentale și dacă da, asigură-te că toate aceste modificări sunt menționate în documentele apartamentului. 

 

5.Documentele imobilului

semnare documente imobil

Înainte de a da un răspuns ferm și pentru a afla cât mai multe detalii despre viitorul tău apartament verifică cu proprietarul sau cu dezvoltatorul toate documentele imobilului, precum: actul de proprietate, de moștenire, certificatul de urbanism, autorizația de construcție, extrasul de carte funciara, intabularea, procesul verbal de recepție și așa mai departe.

 

6.Verifică structura

 

Înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare, interesează-te despre vechimea clădirii în care este amplasat apartamentul. Este indicat ca înainte să cumperi locuința să ceri un raport al unui inginer sau al unui arhitect. 

Toate aceste lucruri sunt necesare doar pentru a te convinge că nu vei avea diverse neplăceri pe viitor.

 


📌 Să cumpăr apartament într-un imobil vechi sau nou?


 

7.Verifică prețul apartamentelor de vânzare din zonă

verificare pret apartament

Prețul apartamentelor diferă foarte mult în funcție de zonă. Să luăm ca exemplu două apartamente de vânzare în București, postate pe HomeZZ.ro.

Primul apartament este situat în zona Herăstrău, în Cartierul Francez, este decomandat, cu o suprafață de 86 m², etaj 3 din 5. Este amplasat într-un complex rezidențial și are prețul de 224.000 euro.

Cel de-al doilea apartament este situat în zona Titan1 Decembrie 1918 și este un apartament decomandat, cu suprafața de 83 m², etaj 2 din 4. Este amplasat într-un complex de apartamente și are prețul de 71.000 euro.

Prețurile apartamentelor diferă foarte mult în funcție de zonă, așadar află care sunt prețurile apartamentelor de vânzare care corespund criteriilor stabilite de tine, astfel încât să plătești un preț corect.

 

8.Încadrează-te în buget

Stabilește exact care este bugetul pe care l-ai alocat pentru achiziționarea apartamentului. Recomandat este să nu depășești suma stabilită. 

 

9.Orientarea apartamentului

În funcție de preferințele tale poți opta pentru un apartament orientat spre nord sau spre sud. Cele orientate spre nord sunt, de obicei, mai întunecoase și mai reci, în timp ce acelea cu deschiderea spre sud sunt mai luminoase și mai călduroase. 

 


📌 Dacă suntem la capitolul luminozitate, este posibil ca apartamentele situate la parter să primească mai puțină lumină naturală, din cauza diverselor amenajări aflate lângă blocuri. Vezi AICI.


 

10.Vecinii

Întâlnește-ți vecinii, încearcă să îi cunoști cât de cât înainte de a cumpăra apartamentul. Sunt și ei un factor destul de important în procesul de achiziție. 

 

Și dacă ai nevoie de mai multe variante din care să alegi, intră pe HomeZZ.ro și descoperă toate anunțurile cu apartamente de vânzare din București, dar și din alte județe ale țării. 

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL

Comision agentie imobiliara – Ce trebuie să știi

GENERAL