Ce trebuie să știi despre modificarea cotei de TVA 5% la achiziționarea de locuințe

Publicat pe 21 December 2022.

 

După o amânare de un an (de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022) și doar un an de aplicare, regula care stabilea cota redusă de TVA de 5% pentru achiziționarea mai multor locuințe va fi din nou modificată începând cu 1 ianuarie 2023.

 

Aceste modificări de legislație atrag multe întrebări pentru persoanele care au în vedere achiziția unei case. Iată cum ne ghidează specialiștii 123credit.ro să fim atenți la impactul acestor schimbări și cum putem decide corect privind cumpărarea unui imobil.

 

     Istoria cotei reduse de TVA de 5%, aplicată achiziționării de locuințe începe în 2008, fiind una dintre cele mai bune măsuri de relaxare fiscală, luată pentru impulsionarea sectorului imobiliar și creșterea standardului și calității proprietăților nou construite.

Această măsură a adus multiple beneficii atât statului pe de o parte, dezvoltatorilor imobiliari și sectorului imobiliar per ansamblu pe de altă parte, cât și cumpărătorilor, în special tinerilor.

Pentru clienți măsura a facilitat achiziționarea de locuințe cu un confort crescut la prețuri mai accesibile.

Piața imobiliară și dezvoltatorii imobiliari au beneficiat în special de pe urma creșterii cererii de locuințe noi.

 

     Vrei un „Acasă” cu momente perfecte? Începe căutarea pe homeZZ.ro, unde poți alege din zeci de mii de proprietăți.

 

Iar cum sectorul imobiliar este unul care aduce venituri importante la bugetul de stat, impulsionarea pieței locuințelor noi a fost de natură să crească veniturile din TVA, impozit pe profit și pe salarii, impozitele colectate anual pentru locuințe, etc.

 

1. În forma ei inițială cota de TVA de 5% se aplică pentru achiziționarea unei locuințe noi cu o valoare de până la 450.000 de lei și o suprafață de până la 120 mp.

 

În 2020 guvernul reglementa ca începând din 1 ianuarie 2021 cota de TVA de 5% să nu mai fie limitată la o singură tranzacție, propunându-se de asemenea ridicarea plafonului de preț de la 450.000 de lei la 700.000 de lei per tranzacție.

 

Modificarea a fost amânată până în ianuarie 2022, dând peste cap planurile multor clienți care sperau că vor beneficia de o reducere a prețului locuințelor cumpărate la începutul lui 2021.

 

În forma propusă prin ordonanța 16/ 2022, care aduce modificări și completează Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2023 cota redusă de TVA de 5% revine la o singură tranzacție, modificându-se totodată și plafonul de preț pentru care se va aplica, acesta reducându-se de la 700.000 de lei, la 600.000 de lei (~120.000 de euro).

 

2. În plus, se înființează și „Registrul achizițiilor de locuințe cu cotă redusă de TVA de 5%“. În acest registru se vor înregistra de către notarii publici toate tranzacțiile de vânzare-cumpărare a imobilelor care au beneficiat de cota redusă de TVA.

Totodată, notarii vor avea obligația să verifice acest registru ori de câte ori vor încheia o promisiune de vânzare sau un contract de vânzare.

 

3. Efectul imediat pe care îl va aduce această modificare va fi creșterea prețului la care vor cumpăra cei care aveau deja angajate promisiuni de cumpărare de locuințe.

Există două categorii de clienți care vor fi afectați de această măsură.

Pe de o parte vor fi afectați cei care au beneficiat în trecut de TVA de 5% la achiziționarea unei locuințe, iar pe de altă parte cei care își doreau să cumpare o proprietate al cărei preț se încadra într-un maxim de 700.000 de lei, dar care depășește valoarea de 600.000 de lei.

Pentru o imagine mai clară a efectului creșterilor de cost de la 1 ianuarie 2023 ca urmare noii forme de aplicare a TVA pentru achiziționarea de locuințe noi, vom considera cumpărarea unui apartament nou cu 3 camere, al cărui preț până la 31 decembrie 2022 este de 700.000 de lei, TVA de 5% inclus.

Acest apartament cu 3 camere care până la finalul acestui an poate fi cumpărat cu 700.000 de lei, va costa de la 1 ianuarie 2023 nu mai puțin de 793.333 de lei, odată cu aplicarea cotei de TVA standard de 19%.

Efectul creșterii de preț va limita și numărul tranzacțiilor imobiliare deoarece vor fi clienți care nu vor putea susține creșterea de preț nici din surse proprii, nici prin suplimentarea creditului ipotecar.

     Din punct de vedere al creditului ipotecar, apartamentul cu 3 camere cumpărat la un preț de 700.000 de lei, TVA de 5% inclus, putea fi achiziționat accesând un credit ipotecar în valoare de 595.000 de lei, credit pentru care pe o perioadă de 25 de ani, se plătea în medie o rată de 4.205 lei, la o dobândă de 7%.

Odată cu aplicarea cotei de TVA de 19%, creditul ipotecar cu care poate fi achiziționat apartamentul va fi de 674.333 de lei, care pe 25 de ani, în aceleași condiții de dobândă de 7%, ridică rata lunară la o valoare de 4.766 lei.

 

4. O altă consecință, care se va vedea în timp, va fi o ușoară scădere a prețurilor apartamentelor nou construite, dar aceasta va fi mai mult una care va implica reducerea standardului proprietăților pe care le vor construi dezvoltatorii imobiliari, aceștia luând în calcul să construiască mai ieftin, pentru a încadra prețul de vânzare al proprietăților sub pragul de 600.000 de lei.

De asemenea, o categorie de clienți își va regândi planul de achiziție a unei proprietăți,  o parte dintre aceștia orientându-se către imobile mai mici sau cu un confort locativ mai scăzut pentru a putea să se încadreze în limita de 600.000 de lei nou stabilită.

Oricare ar fi planurile tale de investiție în achiziționarea unei proprietăți, informează-te  cât mai bine privind noile condiții fiscale care se vor aplica tranzacției tale.

 

     Totodată, obține suport din partea specialiștilor care îți vor facilita efortul de a te muta într-o locuință nouă, pe homeZZ.ro găsești proprietăți potrivite pentru toate planurile tale. Și cu creditul potrivit obții casa mult dorită, contactează specialiștii 123credit.ro pentru creditul potrivit.

 

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

inchiriere electronice

Motive în plus să închiriezi electronice

Ghidul complet al cumparatorului

inchiriere electronice

De ce să închiriezi electronice pentru acasă?

Ghidul complet al cumparatorului