Cine și când plătește comisionul agenției imobiliare

Publicat pe 25 February 2020.

Cauți să te muți cu chirie și ești în căutarea unui apartament sau garsonieră care să devină căminul tău cel puțin pentru perioada următoare? În cele mai multe cazuri, te folos îți va fi un agent imobiliar, care îți poate pune la dispoziție mai multe oferte de închiriere, în funcție de nevoile tale.

Primul pas este să îți stabilești câteva coordonate: buget, zonă, numărul de camere, utilități și alte detalii opționale care te-ar putea interesa, precum etajul sau tipul de încălzire. Mai apoi, poți începe să studiezi oferta disponibilă pe site-urile de profil. Aruncă un ochi pe HomeZZ.ro, platforma online unde găsești mii de anunțuri actualizate permanent, care să întrunească toate condițiile tale.

După ce am abordat pe larg tema contractului de închiriere și detaliile pe care trebuie să le știe atât proprietarul, cât și chiriașul (), în acest material ne-am propus să îți explicăm ce presupune colaborarea cu o agenție imobiliară, care sunt comisionale, cine și când le plătește.

Ce costuri ai când închiriezi un apartament sau o garsonieră

1 lună chiria + 1 lună garanție

În mod clasic, proprietarul care își va scoate imobilul la închiriat va dori să i se achite cel puțin o lună de chirie în avans. Concret, vei plăti astăzi pentru următoarele 30 de zile. La acest cost, se va adăuga contravaloarea unei luni de chirie, sumă ce va reprezenta garanția și care va fi returnată chiriașul la finalul contractului de închiriere, conform clauzelor stabilite de comun acord.

Comisionul agenției imobiliare

În mod firesc, atunci când se apelează la serviciile unei agenții imobiliare, aceasta va încasa un comision, imediat ce tranzacția va fi încheiată. În privința închierilor de imobile, apare frecvent întrebarea: „Cine plătește comisionul agenției imobiliare?” Răspunsul este simplu: atât proprietarul, cât și chiriașul. Motivul? Fiecare dintre ei a apelat, separat la serviciile unei agenții imobiliare care, prin definiție, va avea rolul clar de a intermedia o tranzacție de acest tip

. Proprietarul va apela la o agenție pentru a i se promova anunțul de închiriere și, deopotrivă, pentru a găsi clientul potrivit. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că proprietarul a beneficiat de o serie de servicii pe care agenția le-a prestat în folosul său, lucru pentru care este firesc să plătească un comision.

De cealaltă parte, lucrurile sunt asemănătoare și au la bază același principiu, deși serviciul prestat de agenția imobiliară pentru chiriaș este diferit de cel prestat pentru proprietar. Cel care caută să închirieze un apartament se adresează un agent imobiliar, ce îi va pune la dispoziție și va căuta pentru el imobilul care să corespundă criteriilor precizate. Va stabili întâlniri și va merge la vizionări, fiind la dispoziția clientului când acesta solicită. Pentru aceste servicii, chiriașul va plăti comision agenției imobiliare.

Când se plătește comisionul agenției imobiliare

Comisionul pentru serviciile agenției se plătește o singură dată, la încheierea tranzacției imobiliare, în momentul în care se încheie contractul de închiriere. Astfel, comisionul se plătește la finalul operațiunii de aducere a clientului final care va semna contractul. Comisionul, ca procent sau modalitate de plată de la agenție la agenție, însă de cele mai multe ori se face numerar, la finalul încheierii tranzacției imobiliare de tip închieriere. Agenția nu se va angaja ulterior să răspundă în niciun fel de eventuale nereguli apărute sau de neînțelegeri între proprietar și chiriaș.

Ce comision percepe o agentie imobiliara?

În general, agenția imobiliară percepe drept comision contravaloarea unei luni de chirie, plătită 50% de proprietar și 50% de chiriaș. Astfel, cel care închiriază va trebui să aibă ca buget disponibil, pe lângă luna în avans și garanția oferită proprietarului încă o sumă destinată achitării serviciilor agentului.

Schema standard de comisionare a agențiilor pe piața imobiliară a închirierilor arată astfel:

Închirieri apartamente, garsoniere, case sau spații de birouri

DE REȚINUT! Nu există o lege sau o regulă de comisionare în tranzacțiile imobiliare încheiate prin agenție, astfel că fiecare instituție își poate decide prin politică internă sumele percepute pentru serviciile prestate. Trebuie să știi, atât în calitate de proprietar, cât și de chiriaș, că agenția are obligația de a informa înainte tipul de comision practicat. Este obligatoriu să știi cât vei plăti la finalul încheierii tranzacției.

Există și situații în care comisionul poate crește, dacă vorbim de imobile aflate la periferie sau în localități din vecinătate. De exemplu, o agenție imobiliară cu sediul în București e posibil să încaseze un comision mai mare pentru tranzacțiile efectuate în orașe limitrofe, precum Bragadiru, Domnești, Tunari, Otopeni, Corbeanca, Săftica, etc.

O schemă de comisionare pentru imobilele de închiriat în afara orașului:

Închirieri apartamente, garsoniere, case sau spații de birouri în alte localități decât cele în care agenția își are sediul

Documentează-te înainte să închei orice tip de tranzacție și adresează întrebări cu privire la comisioanele practicate de agenție. Agentul imobiliar îți va oferi detalii despre tot ce ține de procedura închirierii prin agenție, fie că ești proprietar care își închiriază imobilul, fie că ești potențial client, în căutarea unui apartament, garsonieră, casă de închiriat.

Îți recomandăm

Contract de închiriere apartament: model, ce trebuie să știe proprietarul și chiriașul

Ghidul complet al chiriilor

Cine și când plătește comisionul agenției imobiliare

Ghidul complet al chiriilor