Vând imobil: ce variantă de plată accept & documente necesare
Publicat pe 14 October 2019.
Face parte din Ghidul complet al vânzătorului
După ce ai finalizat toate etapele premergătoare vânzării și ai găsit și cumpărătorul pentru proprietatea ta, trebuie să stabilești care este cea mai bună variantă de plată pe care o vei accepta. Astfel, mai jos găsești câteva argumente pentru fiecare variantă de plată, iar apoi poți decide care este cea potrivită pentru tine.
Vezi și: Cum vinzi eficient casa
🔺 Ce variantă de plată să accept?
- Credit – Dacă alegi să accepți această variantă de plată, trebuie să iei în calcul și eventuale întârzieri, care pot depăși o lună de zile. Având în vedere că procesul de acordare a creditelor de tipul Prima Casă, presupune o procedură complexă de aprobare și finanțare.
- Plată eșalonată – Această variantă de plată este foarte bună, mai ales dacă intenționezi să investești banii într-o altă proprietate. În acest fel vei avea suficient timp încât să identifici cea mai bună oportunitate imobiliară.
- Plată integrală – Plata integrală se poate face cash, la notar, sau prin transfer bancar. Dacă optezi pentru prima variantă, elimini orice tip de întârziere și te poți folosi imediat de banii primiți în urma tranzacției. Dacă alegi varianta transferului bancar, te poți aștepta la o mică întârziere, de 3 zile maxim.
Vezi și: Cum vinzi eficient apartamentul
🔺 Documente necesare vânzării
În calitate de vânzător, pentru a finaliza tranzacția, trebuie să prezinți următoarele documente:
- Copie C.I proprietar/proprietari;
- Certificatul de căsătorie, dacă este cazul;
- Actul de proprietate. Acesta poate fi, în funcție de cazul fiecăruia, contractul de vânzare-cumpărare, certificatul de moștenitor, contract de donație, etc.
- Adeverință de la electricitate, astfel încât să poți demonstra că ești cu plata la zi;
- Adeverință de la administrația blocului, din care să reiasă faptul că nu ai restanțe la întreținere;
- Certificatul fiscal pe care îl iei de la ANAF. Este necesar pentru a demonstra că nu ai amenzi, taxe și impozite neplătite;
- Extrasul de carte funciară, care atestă că apartamentul nu este ipotecat și că nu există restricții de înstrăinare.
🔺 Alte taxe
- Impozit – După vânzare, în funcție de prețul pe care l-ai obținut, trebuie să plătești impozitul. În cazul în care proprietatea valorează peste 450.000 de lei, impozitul este de 3% din valoare și 0% dacă prețul obținut este sub pragul de 450.000 de lei
- Taxe notariale
- Comisionul agentului imobiliar, în cazul în care colaborezi cu unul
Acum că știi care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi când scoți la vânzare un apartament, intră pe HomeZZ.ro, studiază prețul de vânzare ale altor apartamente ca ale tale și pune anunțul pe site.
Vând locuința: Cu cine colaborez + Tips & Tricks
Pregătirea imobilului pentru închiriere