Vând teren: Vizionări, variante de plată și documente necesare vânzării
Publicat pe 14 October 2019.
Face parte din Ghidul complet al vânzătorului
🔺 Vizionările
În cazul în care alegi să colaborezi cu o agenție imobiliară, partea de întâlniri va fi gestionată de agentul dedicat proiectului tău.
Însă, dacă mergi pe varianta în care te vei ocupa singur de tot acest proces, trebuie să îți faci programul în funcție de programul celor interesați.
O altă metodă eficientă, pentru a scuti timp, este să stabilești o zi dedicată vizionărilor și să încerci să le programezi pe toate atunci.
Vezi și: Cum vinzi eficient casa
Ce variantă de plată să accept?
🔺 Documente necesare vânzării
În calitate de vânzător, pentru a finaliza tranzacția, trebuie să prezinți următoarele documente:
- Actul de proprietate. Acesta poate fi, în funcție de cazul fiecăruia, contract de vânzare-cumpărare, certificatul de moștenitor, contract de donație, etc.
- Documentația cadastrală a terenului care trebuie să fie autorizată de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară ( O.C.P.I.), din zona în care se află terenul tău.
- Pentru autentificare este nevoie de Extrasul de Carte Funciară care se eliberează tot de către O.C.P.I. Acest document este valabil 10 zile
- Certificatul de atestare fiscală care se eliberează de către autoritatea fiscală din localitatea în care este situat terenul.
- Copie C.I. vânzători, în cazul în care nu sunteți unicul proprietar.
- Contractul de vânzare-cumpărare.
În cazul în care deții un teren neintabulat pe care se poate construi, ai nevoie de următoarele documente pentru a putea ridica o casă:
- Actele de identitate ale proprietarilor
- Actul de proprietate al terenului
- Certificatul fiscal pentru Cadastru și Intabulare care se eliberează de către Direcția de Taxe și Impozite a primăriei de care aparține localitatea unde este amplasat terenul.
🔺 Alte taxe
- Impozit – După vânzare, în funcție de prețul pe care l-ai obținut, trebuie să plătești impozitul. În cazul în care proprietatea valorează peste 450.000 de lei, impozitul este de 3% din valoare și 0 dacă prețul obținut este sub pragul de 450.000 de lei.
- Taxe notariale
- Comisionul agentului imobiliar, în cazul în care colaborezi cu unul
Intră chiar acum pe HomeZZ.ro pentru a studia toate ofertele cu terenuri de vânzare și apoi pune anunțul tău!
La cine apelez când mă interesez de un teren?
Pregătirea imobilului pentru închiriere