Să cumpăr apartament într-un bloc vechi sau nou?

Publicat pe 30 September 2019.
bloc nou

 


📌 Face parte din Ghidul complet al cumpărătorului


 

O mare dilemă a celor care urmează să își achiziționeze un apartament este dacă să își cumpere apartament într-un ansamblu rezidențial nou sau dacă să aleagă un apartament într-un bloc vechi. Pentru a face această alegere mai ușoară, mai jos am prezentat cele mai importante avantaje și dezavantaje ale celor două variante:

 

🔺 Avantajele blocurilor noi

❇️  Spațiu – apartamentele din ansamblurile rezidențiale nou construite au o compartimentare modernă și în cele mai multe cazuri sunt mai spațioase. Chiar și apartamentele mai mici sunt compartimentate mai bine comparativ cu cele vechi. 

❇️  Open space – acesta este un lucru care se poate încadra atât la avantaje, cât și la dezavantaje, însă totul ține de alegerea ta. Acest tip de organizare permite mai multă interacțiune cu membrii familiei, însă poate fi considerat și un dezavantaj, deoarece bucătăria are un spațiu mai redus și este legată de living. 

❇️  Centrală termică proprie – toate apartamentele noi dispun de centrale termice proprii, care împreună cu izolația termică fac o treaba excelentă și te scutesc de suma mari de bani pe termen lung.

Printre alte avantaje ale unui bloc nou se numără și rezistența la cutremure, izolație rezistentă la incendiu, instalații sanitare noi și siguranța. 

 

🔻 Dezavantajele blocurilor noi 

❇️  Zona – cele mai multe dintre cartierele rezidențiale nou construite sunt amplasate în zonele limitrofe ale orașului, ceea ce nu este convenabil, mai ales dacă nu ai un acces facil la mijloacele de transport.

❇️  Prețul – În funcție de zonă, dimensiune dar și de alte criterii, apartamentele noi au un preț mai ridicat față de cele care se află în blocurile vechi.

❇️  Open space – așa cum am menționat și mai sus, acest tip de compartimentare, open space, poate fi considerat și un dezavantaj, din cauza felului în care este dispusă bucătăria. 

 

🔺 Avantajele blocurilor vechi

❇️  Zona –  cel mai important avantaj al blocurilor vechi este zona în care sunt amplasate. Variantele sunt foarte multe, astfel încât poți opta pentru un apartament chiar în centrul orașului în care locuiești.

❇️  Facilități – fiind amplasate în zone bune, apartamentele vechi au avantajul de a avea prin împrejurimi mai multe variante de mijloace de transport, magazine, parcuri, dar și grădinițe și școli.

❇️  Prețul – în comparație cu un bloc nou, apartamentele din blocurile mai vechi au prețurile mai mici. Evident că prețul este stabilit și în funcție de zonă, compartimentare și de facilități. 

 

🔻 Dezavantajele blocurilor vechi

❇️  Instalații învechite – nu puține sunt situațiile în care au fost identificate probleme cu igrasia, iar acest lucru se întâmplă pentru că hidroizolațiile au fost făcute cu mult timp în urmă sau deloc, iar de aici pornesc problemele legate de apa care se infiltrează în pereți. Acest lucru aduce după sine probleme serioase cu structura de rezistență a apartamentului. 

❇️  Risc de cutremur – principalul factor în stabilirea prețului de vânzare. Apartamentele vechi se împart în două categorii. Cele construite înainte de 1977 care sunt considerate a fi mai puțin sigure în eventualitatea unui cutremur și cele construite după 1977. Prețul apartamentelor construite înainte de cutremur sunt mai mici din cauza faptului că sunt considerate mai puțin sigure. 

❇️  Lipsa dotărilor moderne – majoritatea apartamentelor amplasate în blocuri vechi nu dispun de centrale termice proprii și nici de izolații termice, care, pe timp de iarnă, îți pot asigura facturi mai mici. 

 

📌 Algerea locuinței

📌 Vizionarea și modalitățile de achitare ale imobilului

📌 Cumpăr apartament: negociere, documente și costuri

 



Alte articole recomandate:

📌 10 lucruri la care trebuie sa fii atent înainte de a cumpăra un apartament

📌 Cum să faci economie la curent

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Buget limitat? Nicio problemă.

Ghidul complet al cumparatorului

inchiriere electronice

Motive în plus să închiriezi electronice

Ghidul complet al cumparatorului