Achiziție teren: Semnarea contractului și negocierea

Publicat pe 27 August 2019.
semnarea contractului

 


📌 Face parte din Ghidul complet al cumpărătorului


 

Semnarea precontractului/contractului 

Un pas foarte important, dacă nu chiar cel mai important, în procesul de achiziție al unui teren pentru casă este cel legat de partea de birocrație. Trebuie să fii foarte atent la toate documentele, deoarece semnarea contractului și a precontractului pot aduce după sine, dacă nu ești atent, multe cheltuieli nedorite.

Deși nu este o procedură obligatorie, precontractul se folosește în următoarele situații: fie cumpărătorul nu dispune la momentul respectiv de toți banii, fie așteaptă aprobarea din partea băncii pentru finanțare, fie vânzătorul nu poate încheia tranzacția pe loc din varii motive. 

De preferat este să avem o înțelegere scrisă cu proprietarul, o înțelegere care se poate dovedi a fi utilă atât cumpărătorului, cât și vânzătorului.

Conform Codului Civil, “Promisiunea de a contracta trebuie să conțină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părțile nu ar putea executa promisiunea“.

 

Negocierea.  Tips&Tricks

Pentru a încheia cu succes o negociere, trebuie să știi când să te oprești și când să forțezi puțin nota. Cel mai bun “târg” este atunci când găsești terenul care îndeplinește toate cerințele și nevoile tale.

 

Iată câteva tips&tricks-uri de care poți ține cont când negociezi un teren:

 

• Acționează rapid 

Dacă ai găsit terenul care îndeplinește toate condițiile de pe lista ta, nu sta foarte mult pe gânduri. Trebuie să ai în vedere că o proprietate bună va atrage foarte mulți clienți.

• Negocierea 

Nu tot timpul negocierea se rezumă la preț. Aceasta poate consta și diverse înțelegeri între tine și proprietar cu privire la diferite îmbunătățiri pe care le poate aduce proprietății. De exemplu, se poate ocupa de partea de branșament la regiile edilitare.

• Oferă un avans mai mare

Dacă pe lângă faptul că îndeplinește toate criteriile tale de selecție, mai ai și sentimentul că ai găsit locul perfect și îți dorești neapărat ca terenul să fie al tău, vorbește cu proprietarul și oferă-i un avans mai generos. Un avans mai mare înseamnă un avantaj pentru vânzător, dar te va aduce și pe tine cu un pas mai aproape de achiziționarea terenului.

• Oferă prețul care să corespundă cu valoarea proprietății, nu cel inițial

Interesează-te despre prețurile cu care s-au vândut terenurile din zonă, află detalii despre terenurile respective și verifică prețul pieței. În funcție de toate aceste detalii, poți oferi un preț corect sau poate chiar unul care să fie în avantajul tău.

 

Iată care sunt următorii pași:

📌 La cine apelăm când vrem să achiziționăm un teren?

📌 Cum evaluam corect prețul unui teren de vânzare

📌 Cum achiziționăm terenul? Finanțarea proiectului.

📌 Documentele necesare achiziționării unui teren

 



Alte articole recomandate:

📌 10 lucruri la care trebuie sa fii atent înainte de a cumpăra un apartament

📌 Cumpăr apartament: negociere, documente și costuri

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Iți plătim 2 LUNI de chirie | Maratonul chiriilor

Ghidul complet al cumparatorului

Inchiriaza electronice cu 50% reducere

Ghidul complet al cumparatorului