Designul biofilic: ce este și cum ajută

Publicat pe 19 May 2023.

Într-o lume atât de alertă, oamenii simt nevoia de a se detașa de la rutina zilnică și de a se conecta mai des cu natura. Pentru această nevoie a apărut soluția, direct în confortul locuinței.

Vorbim despre designul biofilic, care se poate integra în multiple spații și are multiple beneficii asupra sănătății și organismului.

Ce este designul biofilic?

Designul biofilic este un concept modern care îmbrățișează și integrează natura în casele și apartamentele noastre.

Biofilic se traduce prin „iubirea față de tot ceea ce este viu”, fiind derivat din grecescul philos ce înseamnă dragoste, iubire, lumină și bios, care înseamnă viață. Cuvântul a fost pentru prima oară utilizat de către sociologul și psihologul german Erich Fromm, care a descris predispoziția psihologică de a simți atracție față de tot ceea ce are viață.

Astfel, design biofilic devine transpunerea acestei nevoi umane de a interacționa cu natura în mediul în care trăim.

Locuința amenajată cu designul biofilic are multiple beneficii pentru sănătate și bunăstare. Pentru a aduce acest concept în viața ta începe prin a căuta apartamente, garsoniere sau case de vânzare, care includ elemente de design biofilic.

Beneficiile designului biofilic

Plantele, apa, lumina naturală sunt elemente ale designului biofilic, au scopul de a crea un mediu mai sănătos și mai plăcut. 

Iată care sunt principalele beneficii: reducerea stresului, reducerea nivelului tensiunii arteriale, creșterea productivității, îmbunătățirea capacității de concentrare.

Designul biofilic la tine acasă

Dacă ești în căutarea unor idei și sfaturi practice pentru a integra designul biofilic în propria locuință, ai ajuns unde trebuie. Regăsești mai jos câteva idei și sfaturi despre cum să adopți acest design la tine acasă:

Poți începe prin a adăuga plante în interiorul casei, fiind una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a aduce natura în casa ta. Plantele nu numai că arată bine, dar și ajută la purificarea aerului și la reducerea nivelului de stres. Încercă să adaugi  plante în fiecare cameră a casei, de la plante suculente la plante mari de interior, descoperă care sunt cele mai benefice plante de interior.

 

Culorile naturale, cum ar fi verdele, maroul sau albastrul marin sau deschis pot ajuta la crearea unui mediu mai relaxant și mai calm. Încercă să utilizezi aceste culori în decorul locuinței, de la perne și pături, la perdele și covoare.

Lemnul este un material natural și cald care poate aduce un sentiment de confort și căldură în apartamentul sau casa ta. Încearcă să adaugi elemente de lemn în decorul casei, de la mobilier la accesorii.

Lumina naturală face parte din designul biofilic și esențială pentru sănătatea ta, te poate ajuta la crearea unui mediu mai plăcut în casă. Încearcă să maximizezi lumina naturală în fiecare cameră a casei, de exemplu prin utilizarea de perdele și jaluzele care permit pătrunderea luminii.

Prezența apei în interiorul casei poate ajuta la crearea unui mediu mai calm și mai relaxant, oferind o stare de bine. Poți să folosești un acvariu sau o fântână pentru interior.

În concluzie, designul biofilic poate fi integrat în orice casă, adăugarea elementelor naturale în interiorul locuinței poate ajuta la crearea unui mediu ideal. În plus, poții găsi sfaturi și idei de design interior pe blogul homeZZ.ro, de exemplu cum să îți amenajezi livingul.

Dacă ești în căutarea unui apartament sau a unei case, verifică ofertele de pe homeZZ.ro. Vei găsi mai multe tipuri de proprietăți din care poți alege și care pot fi transformate într-un spațiu biofilic minunat. 

Despre Madalina Voineag

Madalina Voineag-

Îți recomandăm

Ghidul complet al investițiilor imobiliare

Black Friday, Black Friday 2024, GENERAL

Iți plătim 2 LUNI de chirie | Maratonul chiriilor

Ghidul complet al cumparatorului