Amenajare living – idei, modele, sfaturi | blog HomeZZ

Publicat pe 29 December 2021.
Amenajare living

Cuprinsul articolului

  1. Cum să amenajezi un living în funcție de dimensiune
  2. Amenajare living în funcție de tipul de locuință
  3. Idei de amenajare pentru living în funcție de stil
  4. Tipuri personalizate de livinguri
  5. Idei de amenajare în funcție de forma livingului
  6. Amenajarea în funcție de funcționalitatea și activitățile desfășurate în living
  7. Cum să-ți amenajezi livingul în funcție de culoarea pereților
  8. În funcție de compartimentare
  9. Decorațiuni pentru living
  10. Iluminarea corespunzătoare pentru living

 


 

 

Cum să amenajezi un living în funcție de dimensiune

 

Livingul este poate cea mai complexă cameră din toată casa. Aici îți vei petrecere probabil cel mai mult din timpul tău atunci când stai acasă și este foarte important să te simți bine și totul să arate exact cum îți dorești. Partea dificilă a amenajării acestuia este spațiul de care dispui. Însă, nu trebuie să te lași descurajat. Există rezolvare pentru orice. 

 

Amenajare living mic

Atunci când te apuci de amenajarea unui living al cărui spațiu nu este foarte generos, trebuie să ai în vedere ca spațiul trebuie să fie aerisit și luminos indiferent de dimensiunea camerei.

Sfatul nostru este să ții cont de următoarele recomandări:

  1. Alege nuanțe deschise pentru vopsea, tapet și mobilier.
  2. Optează pentru mobilier cât mai puțin (limitează-te la strictul necesar) și de preferat ca acesta să aibă piciorușe pentru a fluidiza încăperea.
  3. Fii realist în alegerile tale, altfel riști să ai surprize că nu vei mai avea loc să te miști în living!

 Amenajare living mic

 

Amenajare living mare

Cel mai important lucru atunci când vorbim despre spații mari este să nu te lași păcălit. Un living mare poate fi atât o binecuvântare, cât și o pedeapsă dacă te lași copleșit de multitudinea obiectelor de mobilier care există pe piața și pe care foarte probabil ți le dorești. Este important să nu aglomerezi prea mult încăperea și să încerci să creezi un echilibru.

Amenajare Living mare

 

Amenajare living îngust

Prioritatea numărul unu atunci când vorbim despre un living îngust este eliminarea aspectului tip tunel, pe care această încăpere ne-o oferă. 

Două trucuri care vă pot ajuta să evitați acest aspect sunt:

  1. Folosirea de culori închise pe laturile scurte și de culori deschise pe laturile lungi, indiferent că folosiți vopsea sau piese de mobilier.
  2. Nu așezați toate piesele de mobilier la perete! Încercați să conturați pe cât posibil încăperea cu ajutorul pieselor de mobilier și decor.

Amenajare living ingust

 

 

Amenajare living în funcție de tipul de locuință

 

Living de casă

În general, atunci când vorbim despre un living de casă ne referim la un spațiu mare și foarte permisiv. Însă, așa cum am mai spus, spațiul mare poate să nu fie neapărat un avantaj dacă nu știm să-l punem în valoare. Este important să faceți alegeri pe cât posibil realiste și echilibrate, pentru a crea o armonie și a nu micșora încăperea.

Dar pentru că totuși vorbim despre un living de casă, vă recomandăm să cumpărați cu toată încrederea acel șemineu superb. Merită toți banii și spațiul din lume!

Amenajare Living casa

 

Living de apartament

Un living de apartament poate fi la fel de frumos, dacă țineți cont de sfaturile oferite mai sus. Trebuie doar să învățați să fiți cât mai realiști în alegerile voastre pentru că știm cu toții că acea cadă superbă de living…nu va fi folosită probabil niciodată

Iar dacă ești în căutare de apartament, ar fi bine să alegi marimea acestuia în funcție de ce îți dorești de pe acum.

 

Amenajare living apartament

 

 

Idei de amenajare pentru living în funcție de stil

 

Living în stil modern

La ce se rezumă de fapt acest stil de amenajare? Ei bine, stilul modern este o combinație între confort și funcționalitate.

Reguli esențiale ale acestui stil:

  1. Paletă de culori: alb, bej, gri, negru
  2. Direcție cromatică: aceeași culoare sau culori asemănătoare
  3. Folosirea formelor în decor: linii curbe sau forme sferice
  4. Pardoseală: folosirea covoarelor sau mochetelor doar de dimensiuni mici

Amenajare Living Modern

 

Living în stil minimalist

Acest stil este mai mult decât ideal pentru un spațiu limitat. Pentru un living minimalist optați pentru cât mai puține piese de mobilier și decor, iar dacă se poate, chiar să vă lipsiți de orice fel de spațiu de depozitare. Designul trebuie să fie unul curat, cu forme simple și linii drepte.

Amenajare living minimalist

 

Living în stil clasic

Stilul clasic se rezumă la două aspecte: eleganță și funcționalitate. Acest stil este o adaptare a locuințelor burgheziei din secolele trecute la zilele noastre. Cuvintele care definesc cel mai bine acest stil sunt: mobilier masiv, sculpturi, candelabre, draperii voluminoase, tablouri.

Amenajare Living Clasic

 

Living în stil rustic

Atunci când ne gândim la rustic, cu siguranță ne gândim la lemn masiv și orice deriva din acesta. Însă, acest stil nu se rezumă doar la asta. Iar pentru a evita aspectul de cabană montană, avem următoarele recomandări:

  1. Mixați finisajele de lemn cu cele din piatră
  2. Optați pentru un mobilier din împletituri 
  3. Folosiți accesorii din țesături naturale

Amenajare Living Rustic

 

Living în stil vintage

Pe cât de frumos este acest stil, pe atât de complicat poate fi. Deși piața este plină de mobilier și accesorii vintage, trebuie să aveți grijă cum îmbinați fiecare detaliu pentru a oferi un aspect armonios încăperii. Un mic sfat ar fi să cumpărați mobilier de la târgurile de vechituri și să îl readuceți chiar voi la viață.

Caracteristicile esențiale ale acestui stil sunt:

  1. Culori pastelate sau tapet floral
  2. Mobilier din lemn masiv sau integrarea cuferelor, lădițelor și valizelor vechi pe post de mobilier
  3. Folosirea accentelor aurii, degradeurilor, nuanțelor de maro sau alb
  4. Canapeaua ca piesă centrală a livingului, potrivită bineînțeles acestui stil

Amenajare Living Vintage

 

Living în stil eclectic

Acest stil îmbină eleganța și frumusețea stilului vintage cu modernitatea, funcționalitatea și confortul stilului modern. Trebuie să țineți totuși cont că acesta este recomandat în mare parte pentru spațiile mari spre foarte mari, datorită complexității sale.

Stilul eclectic este definit de:

  1. Mobilă vintage sau retro mixată cu elemente moderne
  2. Pereții într-o culoare neutră
  3. Elemente nonconformiste mixate cu elemente cât mai simple

Amenajare Living Eclectic

 

 

Tipuri personalizate de livinguri

Livingul tău poate să arate exact ca în filme dacă asta îți dorești. Există o varietate de opțiuni prin care poți personaliza camera de zi și să o faci să fie specială.

 

Tapet

A doua cea mai simplă variantă de a le oferi pereților tăi viață este folosirea tapetului. Poți pune tapet doar pe un perete sau doi sau, de ce nu, pe toți. Poți chiar să mixezi diferite modele între ele. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri ca aspectul final va fi unul armonios și potrivit cu stilul și dimensiunea încăperii.

Tapet Living

 

Piatră decorativă

Pentru cei care își doresc ceva mai deosebit în livingul lor, piatra decorativă este perfectă. Prin folosirea acesteia veți crea în cameră un punct central, de interes care va atrage toate privirile. Este important totuși să țineți cont că mobilierul trebuie să fie în aceeași direcție cu piatra folosită. Nu vreți să optați pentru un look vintage care să nu aibă nicio legătură cu duritatea acestui obiect decorativ.

Piatra decorativa living

 

Șemineu

Șemineul este o piesă ce poate fi adaptată oricărui stil doriți. Important este să țineți cont de următoarele recomandări:

  1. Trebuie amplasat pe un perete care să nu aibă altă funcție decât cea estetică
  2. Este recomandat în spațiile mari
  3. Trebuie pus la distanță de mobilier deoarece în timp acestea se pot deteriora din cauza căldurii

Semineu living

 

 

Idei de amenajare în funcție de forma livingului

 

Living dreptunghiular

Mic sau mare, livingul dreptunghiular este destul de ușor de amenajat. Tot ce trebuie să știți este că există două zone de interes: cea funcțională și cea decorativă. Astfel, pe o parte veți avea canapeaua și pe o parte zona de mobilier. Este recomandat totuși să nu încărcați camera cu elemente care nu vă sunt necesare.

Amenajare Living dreptunghiular

 

Living pătrat

Dacă te afli printre fericiții deținători ai unui living pătrat, probabil că deja știi că este cel mai ușor de amenajat o astfel de încăpere. Iar dacă nu știai, poți să răsufli ușurat. Într-un astfel de living poți să optezi pentru orice fel de stil și poți să ai chiar și mai multe zone de interes. Practic, este ca și cum ai tras biletul câștigător la loto. Dar fii atent totuși la alegerile pe care le faci pentru a nu încărca inutil spațiul.

Amenajare Living Patrat

 

 

Amenajarea în funcție de funcționalitatea și activitățile desfășurate în living

 

Dining room

Ce poate fi greu în crearea unui astfel de spațiu, te-ai putea întreba. Chiar dacă vorbim de o cameră de dimensiuni mari, există riscul de aglomerare a acesteia. Astfel, pentru crearea unui dining room în living este necesar să:

  1. Această zonă să nu ocupe tot spațiul din living
  2. Situarea acesteia într-un loc funcțional cât mai luminos și spațios
  3. Mobilier adecvat: masă de calitate, scaune confortabile, comodă cu rol de depozitare și suport
  4. Iluminare specială a zonei

Amenajare Living cu dinning room

 

Bar

Barul este un element des întâlnit în încăperile open space și este cel mai eficient mod de-a lega bucătăria de living. Putem spune că aici lucrurile sunt destul de simple. Tot ce trebuie să faci este să alegi barul și scaunele potrivite cu stilul celor 2 camere.

Amenajare living room cu bar

 

 

Cum să-ți amenajezi livingul în funcție de culoarea pereților

 

Culori neutre

Alegerea unor culori neutre vă vor permite să optați ulterior pentru orice stil de amenajare și se potrivesc atât unui spațiu mic, cât și unuia mare.

Amenajare living culori neutre

 

Culori calde

Culorile calde vor transmite o stare de confort și liniște, ideală pentru o astfel de încăpere. Ele sunt recomandate pentru a fi integrate în stilul modern sau clasic. Este important să fiți atenți la tonuri deoarece chiar dacă la bază o culoare este caldă, nu toate subtonurile ei sunt.

Amenajare living culori calde

 

Culori reci

Potrivite unui stil modern, urban acestea pot crea probleme în alegerea mobilierului. Este recomandat să optați pentru un mobilier cât mai simplu, în culori neutre.

Amenajare Living culori reci

 

 

În funcție de compartimentare

 

Living simplu

Pentru un living simplu lucrurile nu sunt foarte complicate. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți stilul dorit și să vă asigurați că vă încadrați în el. Camera trebuie să aibă un aspect cât mai curat și armonios.

Amenajare Living Simplu

 

Living open space

Deși dispune de mai mult spațiu, trebuie să fiți atenți ca bucătăria să fie pe aceeași linie cu livingul. Nu vreți să aveți două camere foarte contrastante.

Amenajare Living Open Space

 

 

Decorațiuni pentru living

 

Covorul

Pentru a alege covorul potrivit trebuie să țineți cont de următoarele aspecte: dimensiunea camerei, spațiul rămas și stilul încăperii.

Amenajare Living Covor

 

Pernele de decor

Pe lângă rolul lor de-a oferi confort, pernele au devenit un accesoriu esențial atunci când vorbim de amenajare interioară. Atunci când le alegeți trebuie să țineți cont de: modelul și culoarea canapelei, stilul camerei, mărimea potrivită.

Amenajare living perne

 

Candelabrul și/sau veiozele

Aceste elemente trebuie alese cu grijă, uneori chiar fiind indicat a se renunța complet la ele. Trebuie să țineți cont în alegerea lor de: înălțimea și dimensiunea camerelor, stilul încăperii, locul disponibil.

Amenajare Living Veioza

 

Alte elemente de decor

Alte elemente pot fi tablourile, sculpturile sau chiar și florile. Tot ce trebuie să faceți este să le integrați în stilul livingului și să nu faceți abuz de ele.

Amenajare Living decor

 

 

Iluminarea corespunzătoare pentru living

În living este recomandat să folosiți mai multe tipuri de iluminat:

  1. Iluminatul general cu ajutorul lustrelor sau aplicelor
  2. Iluminatul local cu ajutorul luminilor ambientale oferite de lampadareIluminare Living

 

 

Surse foto: Unsplash.com , pinterest.com, depositphoto.com

 

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Buget limitat? Nicio problemă.

Ghidul complet al cumparatorului

inchiriere electronice

Motive în plus să închiriezi electronice

Ghidul complet al cumparatorului