Amenajarea camerei copilului, de la ideal la plan
Publicat pe 14 April 2022.Cuprins articol
- Amenajarea camerei pentru băieți
- Amenajarea camerei pentru fete
- Amenajarea camerei pentru doi copii
- Elemente din camera copilului
- Camera copilului la mansarda
- Amenajarea unei camere mici
Camera celui mic poate fi o adevărată provocare atât pentru tine ca părinte, cât și pentru cel mic. Astfel, am întocmit acest articol cu diverse situații și recomandări, care să îți vină în ajutor atunci când te decizi că e momentul să pleci la drum. Iar dacă te gândești să achiziționezi o locuință nouă, ar fi bine să alegi una care să aibă un dormitor destul de spațios pentru copilul sau copii tăi.
Amenajarea camerei pentru băieți
Cel mai important factor în pregătirea camerei copilului este să ții cont de ceea ce își dorește acesta. Unii băieței pot fi pasionați de sport, alții de supereroi sau chiar tehnologie. Este important să ții cont de pasiunea lor, iar în jurul acesteia să dezvolți decorul ideal.
Al doilea factor important este să accepți faptul că va fi aproape imposibil să păstrezi aceeași notă cromatică în camera copilului, precum în restul casei. Trebuie să fii pregătit să accepți cele mai îndrăznețe idei. Un sfat ar fi să încerci să te ghidezi după teoria Feng Shui, chiar dacă nu crezi neapărat în ea, pentru că te va ajută să păstrezi o armonie și o logică în camera celui mic.
După ce ai luat în calcul acești doi factori, poți să începi să îți creezi o imagine de ansamblu asupra aspectului aceste încăperi. Este important ca această camera să fie împărțită în patru zone importante:
- Zona de relaxare
Aici vei crea spațiul dedicat somnului, care va cuprinde patul ca element central, iar dacă spațiul vă permite și un fotoliu sau hamac confortabil.
2. Zona de joacă
Aici trebuie să vă lăsați imaginația să zboare și puteți creea tot felul de atracții, precum fortărețe, corturi, o mașină mare în care se poate intra sau chiar diverse forme mari construite din lego.
3. Zona de studiu
Zonă de studiu trebuie să fie cât mai simplă și eficientă. Ea poate să cuprindă un birou micuț, o tabla de scris cu cretă sau cu litere magnetice, orice alte obiecte adaptate vârstei și nevoilor copilului tău.
4. Zonă de depozitare
Aici este recomandat să alegi mobilier cât mai practic pentru a nu aglomera camera foarte mult.
Ce culori să folosesc în camera băiatului?
Așa cum am menționat și mai sus, întotdeauna e bine să ceri părerea celui mic. Chiar și dacă acesta își dorește niște culori mai nonconformiste, nu trebuie să te sperii. Dacă el își dorește verde fosforescent, nu înseamnă că trebuie să te apuci să vopsești toți pereții în această culoare. Poți să te rezumi la un singur perete de culoarea asta sau chiar la anumite piese de mobilier. Alege mereu un accent neutru care să echilibreze culoarea sau culorile dominante.
Amenajarea camerei pentru fete
Aceleași reguli și factori o să îi aplicăm și în cazul fetițelor. În primul rând, ținem cont de dorințele și pasiunile fetiței, iar în al doilea rând, ținem cont de cele patru zone.
Pentru crearea camerei perfecte trebuie să iei în calcul și faptul că fetițele își pot schimba gusturile mult mai des decât băieții, așa că este foarte posibil ca acea camera roz abia amenajată anul trecut, acum să nu mai fie pe gustul ei. Astfel, dacă nu îți dorești să reamenajezi acest dormitor în fiecare an, ar fi bine să optezi pentru culori cât mai simple și nuanțe neutre, iar culoarea ei preferată să fie integrată în piese de decor, precum perne, tablouri, lenjerii de pat, covoare etc.
Cameră de prințesă
Dacă totuși pasiunea celei mici este legată de prințese, s-ar putea să nu prea ai încotro și să trebuiască să folosești acele culori de care știi că se va plictisi la un moment dat. Cu toate astea, nu te limita doar la roz. Află care este prințesa preferată a fetiței tale și dacă există vreun cadru pe undeva cu dormitorul acesteia. Apoi, alege culoarea dominantă și dă start la decorat.
O mică recomandare ar fi să încerci să mizezi foarte mult pe mobilier și obiecte decorative similare cu cele ale unei camere de prințesă, precum o perie vintage, o mini măsuță de toaletă, un taburet mai aparte, un tapet deosebit etc.
Amenajarea camerei pentru fete, în funcție de vârstă
Fete de 10-12 ani
La această vârstă trebuie să existe încă o balanță între zona de studiu și cea de joacă. Chiar dacă generațiile actuale se joacă din ce în ce mai puțin, este bine că spațiul să încurajeze această practică și să existe în intimitatea lor. Cu toate astea, odată cu vârsta de 10 ani, zona de studiu trebuie să prindă mai mult contur și să dispună de loc și toate materialele necesare.
Fete de 13-14 ani
La această vârsta este momentul în care fetițile devin adolescente și deja pot decide singure pentru ele. Atunci când reamenajați camera, acestea trebuie să reprezinte un factor decizional în alegerea noului design. Propunerile și părerile trebuie discutate precum cu un adult. În acest moment, zona de joacă va trebui înlocuită cu o zonă de hobby-uri, unde fetiță să poată face ceea ce îi place în voie.
Amenajarea camerei pentru doi copii
Camera pentru gemeni
Chiar dacă vorbim despre un aspect similar, cu siguranță gusturile și pasiunile nu vor fi la fel. Atunci când vorbim de doi copii este important că fiecare să se regăsească în decor. Chiar și atunci când spațiul este redus, este foarte important ca cei mici să aibă propriile lucruri și obiecte de decor, precum lenjerii de pat care să le reprezinte pasiunile, propriile jucării și obiecte de lucru în zona de studiu. Fiecare trebuie să simtă că pasiunile și alegerile lui contează.
Un alt aspect important de care să ții cont este patul. Este recomandat ca cei mici să aibă propriul pat. Dacă spațiul nu îți permite să folosești două paturi, poți oricând să optezi pentru cele suprapuse.
Elemente din camera copilului
Elementele alese pentru decor vor transforma camera într-un cadru de poveste dedicat special celui mic și pasiunilor lui. Astfel, alegerea acestora este un pas foarte important. Chiar și atunci când vorbim de un simplu pat sau dulap, tematică poveștii pe care ne dorim să o creăm trebuie respectată. Cu toate astea, patul trebuie să fie unul comod, realizat din materiale calitative și cu o structură rezistentă pentru că nu ai de unde să știi când cel mic se va hotărî ca e timpul să sară în el. Iar pentru a câștiga niște spațiu este recomandat să optezi pentru un pat cu spații de depozitare.
Atunci când ne gândim la zona de joacă, ne gândim la un spațiu foarte atractiv și interactiv, dar totodată și confortabil în același timp. Este recomandat ca în această zonă să optați pentru un covor moale, care să se potrivească cu tematica camerei și să fie foarte ușor de curățat. Pe lângă covor, vei avea nevoie de o ladă în care cel mic să își poată depozita toate jucăriile. Și pentru că susținem funcționalitatea, îți recomandăm să optezi pentru o ladă care se poate folosi și pe post de scaun/bancă.
Biroul – la geam sau în alta parte
Este important că zona de lucru să beneficieze atât de cea mai bună lumină, cât și de cele mai bune materiale. Dacă ai posibilitatea, încearcă să poziționezi biroul celui mic cât mai aproape de o fereastră pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. Dacă nu ai această posibilitate, va fi necesar să optezi pentru o lampă de birou cu lumina potrivită pentru a obține un substitut al celei naturale.
Pentru alegerea biroului recomandarea este să fie cât mai spațios și, de preferat, să fie unul cu înălțime reglabilă pentru a putea ține pasul cu creșterea celui mic. Acest birou va trebui să fie însoțit de un scaun dedicat acestui spațiu, care la rândul său să fie tot reglabil. Trebuie să fii foarte atent la alegerea scaunului potrivit, deoarece acesta influențează direct poziția copilului și este foarte important ca aceasta să fie una corectă.
Camera copilului la mansarda
Nu există un set de reguli special pentru această încăpere. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de sfaturile de până acum și să profiți de design-ul unic al acestei camere pentru a-l integra în povestea pe care îți dorești să o creezi.
Amenajarea unei camere mici
Pentru un copil
Atunci când vorbim de un spațiu redus este destul de greu să mai ținem cont de cele patru zone necesare ale unei camere. Recomandările pentru un astfel de spațiu este să optezi pentru culori cât mai deschise, să nu încărci vizual camera și să alegi mobilier multifuncțional și care se poate strânge. În felul acesta, poți obține spațiul de care cel mic are nevoie pentru activitățile specifice fiecărei zone.
Pentru doi copii
În această situație este clar că singura variantă funcțională este să optezi pentru un pat suprapus. În schimb, respectăm aceleași recomandări de mai sus și nu uita să încerci pe cât posibil să delimitezi spațiul personal al fiecărui micuț.
Surse foto: depositphoto.com