Amenajarea unei băi mici – idei generale, modele de gresie și faianță

Publicat pe 14 December 2021.

Idei generale pentru amenajarea unei băi mici (3-4 mp)

Baia este cu siguranță una dintre camerele importante ale unei case. Este spațiul perfect pentru relaxare, liniște și uneori chiar și idei mărețe. Așa că, un spațiu mic nu ar trebui să vă descurajeze. Suntem aici să vă împărtășim toate secretele necesare pentru a vă realiza baia visurilor într-un spațiu limitat. Și cum în orice facem trebuie să existe o ordine, vă propunem să o luăm cronologic.


📌 Pentru idei și alte detalii despre amenajarea unei băi în general, accesează articolul: https://blog.homezz.ro/amenajare-baie/


 

Paleta de culori

paleta culori amenajare baie mica

Culorile alese sunt esențiale atunci când vorbim despre spații mici. Puteți opta pentru culori neutre calme, nuanțe moi, culori pastelate sau puteți combina nuanțe ce se completează reciproc. Este important să avem în vedere că nu este benefic să combinăm mai multe culori, iar dacă doriți un anumit model, este recomandat să fie unul micuț pentru a nu încărca spațiul prea mult.

 

Plafonul

plafon amenajare baie mica

Este recomandat să evitați plafoanele suspendate, cele false sau alte modele asemănătoare pentru că vor reduce din înălțimea băii. Pentru a da impresia de volum trebuie păstrată înălțimea reală a încăperii.

 

Podelele

podele amenajare baie mica

Pentru băile lungi și înguste vă sugerăm folosirea unei podele ce dă senzația de continuitate ( ex. pardoseală de gresie, plăci din piatră sau beton). În acest fel nu va exista senzația de limitare a spațiului.

 

Ușa

usa amenajare baie mica

Deși ușa poate părea ultima problemă, aceasta poate influența foarte mult vizual mărimea spațiului. Recomandarea noastră este să luați în calcul folosirea unei uși culisante pentru baie. Astfel veți putea economisi spațiu atât în interior, cât și în exterior.

 

Cabina de duș/cada

(cabina) dus amenajare baie mica

Pentru a câștiga spațiu atât vizual, cât și fizic este de preferat să optați pentru o cabină de duș. Însă, dacă sunteți unul dintre cei care nu se pot lipsi de cadă, este recomandat să alegeți una pe colț pentru un astfel de spațiu.

 

Toaleta

toaleta amenajare baie mica

Cea mai potrivită alegere pentru a da impresia unui spațiu aerisit este vasul de toaletă fără picior. De asemenea, pentru a câștiga și mai mult spațiu puteți opta și pentru o toaletă fără rezervor.

 

Chiuveta

chiuveta amenajare baie mica

Spațiul limitat cere alegeri atent studiate. Chiuvetele de perete sau cele de colț sunt mai mult decât perfecte pentru un astfel de spațiu.

 

Mobilierul

mobilier amenajare baie mica

La final de tot trebuie ales mobilierul. Abia acum veți știi care este spațiul rămas și să puteți lua măsurătorile exacte. Dacă optați pentru alegerile anterior menționate, nu este momentul să aglomerați spațiul economisit acum. Este recomandat să alegeți dulapuri, polițe și rafturi suspendate.

 

Oglinda

oglinda amenajare baie mica

Oglinzile sunt modalitatea perfectă pentru a crea iluzia unui spațiu mai mare. Pentru un design mai modern sau mai abstract, puteți alege să montați încă o oglindă pe perete, în plus față de cea de deasupra chiuvetei.

 

Decorul

decor amenajare baie mica

Nu exagera cu elementele de decor. Rezumați-vă la strictul necesar indiferent cât de tentant ar părea să cumpărați acea lampă de baie din Ikea. 

 

 

Modele de gresie și faianță pentru baia mică

Alegerea modelor de gresie și faianță poate părea ușoară la prima vedere.

Însă, atunci când ajungi în magazin s-ar putea să te pierzi printre sutele de modele existente. Datorită acestui fapt, ne-am gândit să vă oferim niște sugestii care să vă ajute în alegerea modelului potrivit pentru baie.

 

Aspect similar

Gresia și faianța nu trebuie să fie încărcate cu prea multă informație atunci când vine vorba de spații limitate. Alegerea aceluiași model de plăci va da un aspect mult mai aerisit și ordonat băii tale. 

 

Mix texturi

mix texturi amenajare baie mica de apartament

Pentru un aspect plăcut vizual, dar și pentru a oferi un anumit volum camerei puteți opta pentru combinația de faianță simplă cu cea în relief, sau de ce nu, faianță tip cărămidă.

 

Culori naturale

culori naturale amenajare baie mica

Este foarte important să alegi culori cât mai deschise și luminoase. Nuanțele închise vor face baia să pară și mai mică decât este în realitate.

Pentru a aduce o pată de culoare, puteți alege să folosiți prosoape și recipiente în nuanțele preferate.

 

Mozaic

mozaic amenajare baie mica

Mozaicul este modalitate perfectă pentru a oferi impresia de spațiu și pentru a rezolva problema zonelor mai dificile.

 

 

Plante pentru baie mică

plante pentru amenajarea baii mici de apartament

Dacă vrei să aduci un pic de viață în baia ta, noi cunoaștem modalitatea perfectă și suntem pregătiți să o dezvăluim: plante în baie.

Evident, unele micuțe pentru că spațiul nu permite mai mult. Pe lângă aspectul deosebit pe care îl vor aduce acestei zone din casa, te vei bucura de aer proaspăt chiar și în lipsa unei ferestre.

 

Bambus norocos

bambus norocos amenajare baie mica

Acesta este planta perfectă pentru un astfel de mediu. Bambusul norocos se poate crește în apă, este o plantă care nu suportă lumina directă și se simte excelent într-un mediu cu umiditate crescută. Iar ca bonus, vei aduce puțin din cultura Feng shui chiar în baia ta.

 

Feriga

feriga amenajare baie mica de apartament

Feriga este una dintre cele mai ușor de întreținut plante. Nu sunt pretențioase, nu au nevoie de lumină, iar umiditatea din baie le va face să arate mereu bine. Tot ce trebuie să faci este să le mai uzi din când în când.

 

Tillandsia 

Tillandsia bergeri amenajare baie mica de apartament

Și că să fim mai exacți, Tillandsia bergeri este elementul perfect pentru orice baie mică. Este un soi de plantă de talie mică pe care o poți așeza în orice fel de recipient decorativ. Lasă-ți imaginația să zburde și bucură-te de noua ta oază de relaxare.

 


 

Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

Q: Cât te costă să renovezi o baie mică, de 3-4 metri pătrați?

Pentru a estima un preț total trebuie luate în calcul următoarele materiale: gresie, faianță, lavabilă, chiuvetă, cadă/duș, toaletă, mobilă, oglindă, baterii, instalații de apă, accesorii, adezivi, chituri, brâuri, plinte și manoperă. Un preț estimativ al tuturor celor enumerate ar fi undeva între 5000-7000 de lei, în funcție de preferințele fiecăruia.

Q: Cum poziționăm dușul într-o baie mică?

Dușul trebuie poziționat în partea opusă ușii de la intrare. Este recomandată alegerea unui duș de tip walk-in, cu sistem încastrat și ușa din sticlă culisantă.

 

 

Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com, Depositphoto.com

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Ghidul complet al investițiilor imobiliare

Black Friday, Black Friday 2024, GENERAL

Iți plătim 2 LUNI de chirie | Maratonul chiriilor

Ghidul complet al cumparatorului