Ce este un prosumator și cum poți deveni unul?

Publicat pe 09 August 2022.

 Nu de puțin timp suntem preocupați de îmbunătățirea calității vieții noastre și, implicit de protecția mediului înconjurător. Aceasta este o atitudine care se observă atât la nivel de industrii, unde deciziile de management și de producție iau în calcul impactul final în mediu, respectiv la nivel individual, în gândurile, intențiile noastre și în deciziile „din curtea proprie”. La propriu în curtea proprie, de această dată, pentru că un prosumator are calitatea extraordinară de a produce și consuma energie electrică în același timp.

 

 Cum funcționează?

Progresul tehnologic și diversificarea soluțiilor de creare de energii sustenabile, cum ar fi cea solară și eoliană, sunt suportul real al acestui fenomen. Un exemplu de energie regenerabilă este cea produsă de panourile solare. Aceastea oferă avantajul unei economii la utilitățile lunare, alături de multiple alte beneficii în gospodărie.

 Astfel este posibil ca un prosumator să își producă energie proprie din surse sustenabile, dar, fiind și conectat la o rețea de energie electrică, acesta poate să „trimită” în rețeaua de distribuție excesul de energie electrică produsă pe cont propriu.

ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) este  este autoritate administrativă care reglementează vânzarea de energie electrică generată de sistemul unui prosumator.

 

Cum poți obține certificarea de prosumator?

Pentru a deveni prosumator, conform reglementărilor ANRE, trebuie îndeplinite cumulativ o serie condiții, precum:

– producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru consumul propriu;

– activitatea specifică nu este producerea energiei electrice

– activitatea se desfășoară în spaţiul propriu, situat într-o zonă determinată sau în alte spaţii aflate în imediata proximitate;

– consumă, poate stoca şi vinde energia electrică produsă din surse regenerabile de energie produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

 

Pe homeZZ.ro ai căutarea cu cel mai bun rezultat: Acasă.

Dacă te-ai convins să devii prosumator și dorești un sistem fotovoltaic la tine acasă, dar încă nu ai cumpărat casa, pe homeZZ.ro găsești zeci de mii de proprietăți din care poți alege.

  

În completarea condițiilor anterioare, un viitor prosumator mai trebuie să știe:  

 

O mențiune importantă este faptul că nu este considerat prosumator consumatorul care, deși deţine sisteme de producere de energie electrică din surse regenerabile de energie, racordul pentru livrarea energiei electrice produse în reţea este diferit de racordul pentru consumul din reţea.

 

 Care sunt beneficiile prosumatorilor?

Dintre cele mai importante beneficii ale unui prosumator amintim:

Pentru o informare corectă recomandăm documentarea completă a metodologiei ANRE pentru obținerea cerificării de prosumator.

 

Împreună, homeZZ.ro și ADC Solar, aducem #energiaverde acasă

Datorită tehnologiei care produce energie regenerabilă avem soluții din ce în ce mai la îndemână pentru a contribui cât mai mult la diminuarea poluării și la conservarea mediului înconjurător. Creșterea numărului de prosumatori în România are un trend ascendent, cu o preferință deosebită pentru panourile solare instalate pe acoperișurile caselor.

ADC Solar poate fi partenerul tău de în alegerea și instalarea unui sistem de panouri solare pentru a deveni prosumator. Descoperă și tu beneficiile și comandă panourile solare potrivite pentru casa ta.

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

Ghidul complet al investițiilor imobiliare

Black Friday, Black Friday 2024, GENERAL

Black Friday: Câștigă un Sejur de Lux

Black Friday, Black Friday 2024, concurs