Vrei să reduci costurile de încălzire la tine acasă?

Publicat pe 31 January 2023.
ghidul vanzatorului

Costurile de încălzire au crescut semnificativ în 2023 pentru toți consumatorii. În articolul următor am indentificat cateva metode prin care poți economisi:

1.Setează corect termostatul

Setează corect termostatul la temperatura dorită a camerei. Dacă aceasta este mai mare, utilizezi energie în mod necorespunzător, iar cu fiecare grad în minus se reduce consumul cu aproximativ 6 procente. Un termostat programabil te va ajuta să economisești, astfel poți seta temperatura exactă sau orele la care urmează să aibă loc încălzirea.

2.Aerisește corect caloriferele

În cazul în care caloriferele tale nu se încălzesc corect, se încălzesc la temperaturi diferite sau se aud zgomote, atunci ia în considerare posibilitatea de a  exista aer în sistem care consumă mai multă energie. Fii fără griji, poți rezolva acestă problemă simplu, cu o cheie de aerisire, cu ajutorul căreia puteți elibera cu ușurință aerul din calorifer. Este important ca înainte și după aerisire, să verifici presiunea din sistemul de încălzire și să completezi cu apă dacă este necesar. 

Într-un bloc de locuințe cu încălzire comună este necesară consultarea conducerii sau administrației clădirii înainte de acest proces. Dacă apartamentul tău se întinde pe mai multe etaje, este important să știi că trebuie să scurgi mai întâi caloriferele inferioare și apoi pe cele superioare.

3. Fără mobilier și perdele în fața caloriferului

Camera nu se încălzește uniform în momentul în care caloriferele sunt ascunse după perdele sau mobilier, deoarece căldura începe să se acumuleaze în spatele lor și nu este eliberată corespunzător în cameră. 

O canapea, de exemplu, ar trebui să fie la cel puțin 30 de centimetri distanță de calorifer. Perdelele, care au calorifere dedesubt, nu trebuie să fie lungi până la podea, ci trebuie să se termine deasupra sursei de căldură fotohttps://www.shutterstock.com/ro/image-photo/calm-scene-bed-front-windo-white-627655007

4. Când ești plecat, reduci încălzirea

Dacă nu este nimeni acasă, să te asiguri că scazi temperatura pentru că te va ajuta să economisești energie. Cu toate acestea, dacă nu dorești să oprești complet caldura sau dorești să pornești căldura înainte de a ajunge acasă, te poți baza pe termostate programabile sau conectate în rețea. 

5. Reglează încălzirea corect

De câte ori ai planificat încălzirea casei? Dacă reglezi corect sistemul de încălzire, poți economisi până la 10-15% din energie.

În majoritatea cazurilor poți programa temperatura cu ajutorul termostatului. Poti realiza săptămânal un program personalizat de încălzire.

6. Izolează caloriferele cu panouri reflectorizante 

Panourile reflectă căldura pierdută prin peretele din spatele caloriferului. Acestea sunt din pvc cu o suprafață metalizată și reflectorizantă, care reduce pierderea de caldură. 

Planșa se montează în spatele sursei de încălzire. Fiind un produs flexibil, nu este necesară demontarea caloriferului.

Principalul beneficiu al acestora este că distribuirea căldurii în camere se realizează mult mai bine datorită profilului, iar apa din calorifer râmâne fierbinte mai mult timp, astfel centrala va porni mult mai rar. 

7. Izolează rapid și ușor conductele de încălzire

Izolarea conductelor de încălzire nu este doar obligatorie, dar este necesară mai ales atunci când conductele sunt plasate afară. Prin izolarea țevilor, vă asigurați că nu se pierde căldură pe termen lung. Izolând conductele beneficiezi nu doar de economisirea căldurii, ci și de rezistența la temperaturi ridicate și durabilitate.

8. Sigilează ferestrele și ușile

Ferestrele și ușile exterioare provoacă curenți de aer ceea ce determină pierderi de căldură în apartament. Pentru a verifica ferestrele și ușile într-un mod rapid și ușor folosește următoarea metodă: Pune o foaie de hârtie între rama ferestrei și cadru în care este fixat geamul. Dacă nu poți scoate hârtia când fereastra sau ușa este închisă, aceasta este sigilată corect. În cazul ușilor, este de obicei suficient să verifici fie în partea inferioară, fie în cea superioară. 

Dacă aveți rulouri exterioare, ar trebui să fie închise întotdeauna pe vreme rece.

9. Ventilația adecvată ajută la o încălzire economică

Aerisirea corectă nu este deloc dificilă și este foarte importantă atunci când dorești să economisești energie. Cea mai importantă regulă în timpul perioadei reci atunci când este nevoie de încălzire este să aerisești camera de mai multe ori pe zi,  nu în continuu. Cum? Deschideți geamurile cât mai larg posibil timp de câteva minute. În acest fel, aerul din încăpere este schimbat rapid fără ca pereții să se răcească în interior. Astfel când geamurile sunt închise, va fi necesar să se încălzească doar aerul proaspăt, nu și componentele masive. De altfel, dacă este posibil, ferestrele sau ușile opuse să fie deschise în același timp, practic să se creeze un curent de aer. În acest fel schimbul de aer este și mai rapid și mai economic.

Pe homeZZ.ro găsești oferte imobiliare variate, case sau apartamente din toată țara iar căutarea unei noi locuințe este mult mai simplă.

 

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

Ghidul complet al investițiilor imobiliare

Black Friday, Black Friday 2024, GENERAL

Iți plătim 2 LUNI de chirie | Maratonul chiriilor

Ghidul complet al cumparatorului