Top 5 mituri despre procesul de creditare
Publicat pe 02 November 2021.În #CasaZZen ai credite ZZen și consultanță de la Valentin Paraschiv, Creditescu.com.
Procesul de creditare este unul complex, în care banca analizează o multitudine de factori înainte de o oferi un împrumut. De-a lungul timpului s-au perpetuat câteva mituri locale despre bănci și despre creditele oferite de acestea.
Primul mit, și cel mai cunoscut, este cel al „creditului cu buletinul”.
Acest mit vrea să sugereze lăcomia băncilor de a oferi cât mai rapid și cât mai multe credite populației, pe banda rulantă. În realitate, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Sunt mulți factori de care se ține cont în analiza unei astfel de solicitări. Este corect însă să menționăm că în ultimii doi ani un credit de nevoi personale se poate obține „doar cu buletinul” doar pentru că procesul s-a digitalizat și informațiile despre venit, de exemplu, sunt luate direct de la ANAF, înlocuind o serie de documente și adeverințe.
„Am salariul foarte mare, sigur obțin împrumutul.”
Acesta iar este un mit. Un venit foarte mare nu ajută cu absolut nimic dacă solicitantul, de exemplu, are o anumită vechime la actualul angajator sau în câmpul muncii, dacă angajatorul nu îndeplinește anumite criterii, dacă solicitantul are o vârstă fragedă, are istoric negativ în Biroul de credit, se află în blacklist-ul băncii, apare cu informații pe Portal Just, soțul/soția are istoric negativ în Biroul de credit și lista poate continua.
„Am dobândă mică”, dar mai pot exista și alte costuri.
Dobânda unui împrumut este relevantă doar atunci când nu mai există niciun alt cost lunar sau anual, asigurarea creditului sau asigurarea de viață, comisionul de acordare etc. Altfel trebuie ținut cont de toate aceste costuri. De aceea a apărut noțiunea de Dobândă Anuală Efectivă, care în formula ei de calcul ține cont de toate celelalte costuri, dacă există. De cele mai multe ori DAE este mai mare decât dobânda declarată.
„Fac creditul unde am salariul.”
Acest mit are la bază un adevăr, dar care este urmat orbește și nu se aplică în majoritatea cazurilor. Băncile doresc fidelizarea clienților și, în procesul de ofertare, dacă se încasează salariul la banca respectivă se oferă o dobândă mai mică. Dar este oare această dobândă mai mică în comparație cu dobânzile medii din piață? Trebuie verificat acest lucru. De regulă, ofertele băncilor mari nu sunt cele mai bune pe criteriile de încasare a salariului sau cu istoric de colaborare îndelungat.
„Am plătit datoria restantă, de ce nu primesc împrumutul?”
În această situație este înțeles greșit rolul istoricului de creditare. În Biroul de credit sunt stocate informații despre creditele din trecut și din prezent, dar și despre modul în care au fost achitate. Faptul că ratele au fost achitate cu întârziere cel mai probabil va îngreuna sau va face imposibilă creditarea. Aceste informații rămân stocate pe o perioada de 5 ani. Întârzierile pot fi ignorate de către bancă dacă au valori sub un anumit nivel ( în această situație discutăm despre comisioane mici, de ordinul zecilor de lei).
Sursă foto: Freepik