Recondiționarea mobilei – mobilă veche transformată
Publicat pe 09 February 2022.
Poate că a venit timpul pentru o renovare sau pur și simplu simți nevoia de o schimbare în casa ta, însă nu știi ce să faci pentru că nu ești pregătit financiar pentru așa ceva. Cu toții știm ce efort financiar poate însemna așa ceva și, de multe ori, tindem să amânăm astfel de nevoi până în ultimul moment. Așa că astăzi, ne-am gândit să venim cu o soluție mai prietenoasă cu buzunarul tău, care să te ajute să faci schimbarea de care ai nevoie.
Idei de recondiționare a mobilei vechi din lemn
Fie că ai deja o mobilă care nu mai este în cea mai bună condiție, fie că ești pasionat de târgurile de vechituri, recondiționarea mobilei este cea mai bună variantă pentru a salva niște bani și pentru a obține piese unice pentru decorul casei tale.
Recondiționarea presupune repararea și readucerea la viață a unei piese de mobilier. Pentru a realiza de unul singur acest lucru o să ai nevoie de următoarele scule, unelte și materiale:
- Scule: fierăstrău, bormașină, ciocan, daltă, șpaclu, rindea, cuțit pentru aplicarea chitului, instrumente de măsurat, clește, șurubelniță, mașină de șlefuit.
- Unelte și materiale utile: smirghel, bureți abrazivi, perie de sârmă, lână de oțel, mănuși, mască și ochelari de protecție, pensule, bureți, trafalet.
- Substanțe chimice și adezivi: decapant (pentru înlăturarea vechiului finisaj), chit de lemn (pentru repararea defectelor de suprafață), grund (ca bază înainte de ceruire), verniș (pentru protejarea lemnului), bait (un colorant care evidențiază textura lemnului), vopsea, ceară pentru lemn, adeziv pentru lemn, marker special pentru retușul zgârieturilor de pe lemn.
Recondiționare mobilă lăcuită
Mobilă lăcuită poate fi atât o binecuvântare, cât și un blestem. Partea bună atunci când vorbim de recondiționarea acesteia, este că stratul de lac a protejat calitatea lemnului și asta simplifică foarte mult procesul. Partea proastă în schimb, este că lacul trebuie dat jos neapărat și asta poate fi mai dificil.
Pașii necesari recondiționării acestui tip de mobilă sunt următorii:
- Pregătirea instrumentelor potrivite: echipament de protecție rezistent la produse chimice, mănuși rezistente la solvenți, mască, ochelari de protecție, țiglină, cârpe de bumbac, șlefuitor, soluție de decapare, diluant, grund, lac sau vopsea
2. Îndepărtarea lacului deteriorat:
– pe cale chimică: se întinde decapantul pe suprafața lăcuită cu ajutorul unei pensule, se lasă să acționeze cât timp este nevoie și se îndepărtează apoi cu ajutorul țiglinei
– pe cale mecanică: se folosește un șlefuitor cu bandă
3. Ștergerea mobilei: se îmbibă în diluant o cârpă de bumbac și se șterge mobilierul pentru a înlătura orice urmă de praf și resturi rămase, după care se lasă la uscat
4. Șlefuirea suprafețelor: pentru suprafețe mari se poate folosi șlefuitorul cu bandă, iar pentru cele mici precum picioare, caneluri sau elemente decorative trebuie folosită hârtie de șlefuit.
5. Curățarea mobilei: se repetă acțiunea de la punctul 3 pentru a îndepărta orice urmă de praf și se verifică lemnul atent pentru a observa dacă există vreo urmă de imperfecțiuni. Orice crăpătură trebuie corectată cu ajutorul chitului special pentru lemn
6. Aplicarea stratului de lac sau vopsea: indiferent că alegi lacul sau vopseaua, acestea trebuie aplicate în straturi subțiri (2-3 straturi). Se aplică un strat, se lasă la uscat, se îndepărtează praful și apoi se aplică alt strat. Înainte de folosirea lacului sau a vopselei este recomandat să folosești grund deoarece acesta are o putere mai mare de acoperire și facilitează aderența acestora
7. Uscarea: se lasă mobila la uscat pentru mai multe ore până sunteți siguri că totul este gata
8. Bucurați-vă de muncă depusă și puneți mobila la treabă
Recondiționare scaune din lemn
Orice scaun merită o nouă șansă! Nu trebuie să renunți la scaunul preferat așa de ușor. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a putea să recondiționezi acest tip de mobilier:
- Îndepărtarea tapițeriei vechi (în cazul în care există una): dacă aceasta nu este foarte uzată se poate curăța și refolosi
- Îndepărtarea cuielor de tapițerie
- Îndepărtarea petelor: se pot folosi diverse soluții de curățare, în funcție de tipul petei,
- Dezmembrarea scaunului: este recomandat să faceți asta pentru a putea verifica scaunul de eventuale crăpături ascunse. Pentru a rezolva această problemă, crăpăturile pot fi umplute cu ceară colorată
- Șlefuirea scaunului: aceasta trebuie făcută manual cu ajutorul unei hârtii de șlefuit
- Ștergerea scaunului: se folosește tehnica menționată anterior
- Reasamblarea acestuia: se folosește un adeziv adecvat pentru lemn, precum cleiul de oase.
- Aplicarea stratului de lac sau vopsea: pentru scaune se folosește în general șerlac, iar acesta poate fi aplicat până în 60 de straturi sau chiar mai mult, pentru cei care doresc să obțină un luciu foarte puternic
- Reaplicarea tapițeriei (dacă este cazul) și scaunul este gata pregătit pentru a fi folosit
Recondiționare masă din lemn
Pentru a recondiționa o masă din lemn, tot ce trebuie să faceți este să urmați pașii prezentați mai sus, la rubrica „Recondiționare mobilă lăcuită”. În cazul în care masa pe care vreți să o recondiționați nu este lăcuită, eliminați acest pas și înlăturați în schimb orice urmă de vopsea, prin șlefuire, dacă aceasta este existentă. Bucurați-vă apoi de rezultatul muncii voastre, de o casă cu mobilier unic și de un buzunar mai fericit!
Idei de vopsit mobila
Dacă vrei să schimbi total aspectul mobilei tale, cu siguranță alegerea potrivită este vopseaua! Poți pleca de la o singură culoare, la mai multe sau chiar la modele și picturi dacă ai puțin talent și imaginație, iar mobila ta se va transforma într-o operă de artă. Știi doar ce se zice…limita e cerul!
Astfel, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să apelezi la vopsea:
- Pregătești mobilierul: îndepărtezi lacul/vopseaua existentă, elimini și acoperi orice urmă de imperfecțiune, ștergi foarte bine orice urmă de praf și impurități, lași mobilierul la uscat
- Aplici grundul peste mobilier
- Vopsești piesa de mobilier: este important ca atunci când alegi vopseaua să te asiguri că aceasta este una special destinată suprafețelor din lemn. Vopseaua se va aplica în 2-3 straturi, în funcție de nevoie.
- Uscarea mobilierului: acesta trebuie lăsat la uscat o zi sau două
- Aplicarea protecției pentru vopsea: protecția poate să fie de tip ceară sau ulei. Ceara se găsește în formă solidă, lichidă sau pastă și se aplică cu o pensulă dacă este în stare lichidă sau cu o cârpă moale, dacă este pastă sau în formă solidă. Uleiul se va aplica cu pensula, în straturi succesive.
- Uscarea protecției și gata treaba
Dacă te-ai decis să apelezi la vopsea, dar nu îți vine în minte nicio idee despre cum ar putea arată în final, îți oferim noi puțină inspirație chiar aici:
Surse foto: depositphoto.com, pinterest.com
Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕
Q: De ce am nevoie pentru a recondiționa mobila?
Pentru a recondiționa o mobilă veche ai nevoie de răbdare, puțină iscusință și unelte potrivite, precum: șlefuitor, hârtie de șlefuit, ciocan, cârpe de bumbac, pensule, diverse materiale și substanțe chimice etc..
Q: Cât costă să restaurezi o mobilă veche?
Costul restaurării unui mobilier vechi poate varia între 100 de lei și câteva mii de lei.