La ce să fii atent când cumperi o locuință din stadiul de proiect

Publicat pe 27 October 2021.

În CasaZZen ai confort și decizii inspirate cu sfaturi ZZen de la arhitect Monica Cîrstea, Omnia Design Studio.

Având la îndemână ilustrații convingătoare și randări atât de apropiate de idealul nostru de acasă, o locuință aflată în stadiul de proiect oferă o imagine mult mai tangibilă decât terenului încă neconstruit unde se va realiza. Ne putem deja imagina cum va arăta viața noastră acolo. Totuși, pentru că drumul de la proiect la realitate implică multe aspecte tehnice, financiare și juridice, precum și un termen destul de mare de realizare, e important să știm care sunt lucrurile pe care trebuie să le luăm în considerare dacă ne gândim să facem o astfel de achiziție.

Neavând încă o construcție pe care să o putem analiza, reputația celor implicați în realizarea proiectului este foarte importantă pentru a putea lua o decizie bine fundamentată. În primul rând, trebuie să vedem istoricul dezvoltatorului, dacă mai are în portofoliu alte ansambluri ridicate anterior și cum s-au desfășurat respectivele proiecte. Dacă apartamentul pe care îl dorim face parte dintr-un ansamblu cu mai multe faze, putem afla cu ușurință cum au decurs lucrările până atunci discutând cu vecinii sau urmărind grupurile online dedicate locatarilor. Nu în ultimul rând, e util să ne informăm și despre proiectant, constructor și modalitățile de finanțare ale proiectului.

Starea drumurilor de acces și racordarea la utilități sunt criterii esențiale pentru orice locuință modernă. Dacă nu se asigură aceste criterii încă de la început, nu ne garantează nimeni că vom beneficia de ele la finalizarea construcției. Pe lângă acestea, este util să avem în vedere conceptul de ansamblu al proiectului. Dacă ansamblul este abia la început, dar proiectul ilustrează că la finalizarea acestuia vom avea o suită de facilități (spații comerciale și de petrecere a timpului liber, săli de fitness și spa, parc, grădinită, etc.) este posibil să treacă mulți ani până când toate acestea vor fi terminate, fiind nevoiți între timp să folosim facilitățile din zonă (dacă există).

Proiectul în care ne dorim să achiziționăm apartamentul să aibă autorizație de construire, iar regimul juridic al terenului pe care va fi realizată construcția să nu aibă litigii. De asemenea, pe parcursul proiectului este important ca autorizația să fie respectată, în caz contrar putând interveni probleme legale și întârzieri mari la recepția proiectului.

În majoritatea cazurilor, tipul de structură și materialele folosite pentru tâmplării și finisaje sunt cuprinse în prezentările dezvoltatorului. Pentru confortul pe termen lung, calitatea și buna execuție a instalațiilor ne pot scuti de avarii majore, iar o termoizolație corespunzătoare și tâmplăriile de calitate ne vor ajuta să economisim din costul lunar al utilităților.

Principalele avantaje ale unui apartament în stadiul de proiect sunt prețul redus, disponibilitatea mai multor tipuri de apartamente și posibilitatea de a face ajustări la nivel de finisaje și chiar de compartimentare. Acesta este un aspect care trebuie discutat de la început cu dezvoltatorul pentru că eventualele schimbări de compartimentări și instalații pot avea nevoie de autorizație de construire.

Termenul de finalizare al unui bloc în stadiul de proiect poate fi de 1-2 ani, chiar mai mult în cazul în care intervin probleme neprevăzute pe parcurs. Această așteptare poate fi un inconvenient în cazul în care locuim cu chirie sau achiziționăm noul apartament cu credit. Pe de altă parte, dacă achiziționăm apartamentul ca investiție, termenul de finalizare poate fi în avantajul nostru, permitându-ne să strângem banii necesari. Pentru a avea o imagine clară din punct de vedere financiar, putem compara diferența de preț dintre un apartament în stadiul de proiect și unul finalizat, cu costurile aferente chiriei și reamenajării, după caz.

Acest criteriu este important în principal când achiziționăm apartamentul ca investiție, dar se poate aplica și pentru propria locuință. În afară de facilități, accesibilitate, conexiunea la mijloacele de transport, trebuie să privim și perspectivele de evoluție ale terenurilor din jurul ansamblului. De exemplu, dacă este o zonă în curs de dezvoltare sau restructurare (cum sunt fostele zone industriale sau zonele neconstruite de la marginea localităților) putem avea ani de zile zgomot și poluare cauzate de șantierele din zonă. De asemenea, dacă priveliștea din apartament sau cantitatea de lumină naturală sunt importante pentru noi, trebuie să privim cu atenție dacă pe terenurile învecinate s-ar putea construi în viitorul apropiat alte clădiri care să ne anuleze aceste calități inițiale.

Chiar dacă în primă fază atența noastră se îndreaptă asupra construcției propriu-zise, un aspect important în confortul locuirii sunt și oamenii cu care o vom împărți. Păstrând legătura cu vecinii încă din timpul construcției poate fi de mare ajutor pentru a fi la curent cu diferite situații și detalii legate de construcție, dar și un bun prilej de a suda relații de prietenie.

Sursă poză: OMNIA Design Studio

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

Cum sa iti amenajezi balconul in functie de dimensiuni si tip

Cum să îți amenajezi balconul în funcție de dimensiuni și tip

Casa ZZen, GENERAL

Amenajarea camerei copilului, de la ideal la plan

Casa ZZen, GENERAL