Cadastru și intabulare

Publicat pe 18 February 2022.

Cuprinsul articolului:

  1. Ce este intabularea?
  2. Ce este Cartea funciară?
  3. Acte necesare pentru Cartea funciară 
  4. Ce este Cadastrul?
  5. Intabulare apartament Acte necesare 
  6. Intabulare casă Acte necesare 
  7. Intabulare teren Acte necesare 
  8. Intabulare teren intravilan
  9. Intabulare teren extravilan

 


 

Ce este intabularea? 

Intabularea

 Intabularea reprezintă înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate asupra unui imobil sau asupra unui teren de orice tip care se află pe teritoriul României. Lipsa unei intabulari care se atașează lângă cadastru și actul de dobândire al imobilului, reprezintă lipsa setului de acte de proprietate complete ale unui imobil și nu se poate să fie înstrăinat sau disponibil pentru alte operațiuni privind dreptul de proprietate al acestuia. Intabularea se va folosi în toate operațiunile care necesită implicarea unei proprietăți imobiliare sau a unui teren care intră în folosință, ori într-o tranzacție. 

 

Ce este Cartea funciară? 

Cartea funciară

Cartea funciară este reprezentată de un document care face parte din Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, iar acest act are puterea de a emite o nouă intabulare din cadrul unei situații în care se află un imobil. Oferă informații despre situația juridică a unui imobil și se regăsesc date personale precum: identitatea proprietarului, date despre ipotecă, date referitoare la un eventual pre contract, vecini, drepturi de uzufruct.
Dacă un imobil este folosit pentru creditare, vânzare sau înregistrare, trebuie reținut faptul că este nevoie de Cartea funciară. Mai explicit, toate proprietățile de tip imobiliare sau terenuri pe care o persoană le deține, se vor trece într-un registru public numit Cartea funciară. Aceasta formează un sistem obligatoriu și unitar de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor imobilelor din România.

 

Acte necesare pentru Cartea funciară

Acte necesare pentru Cartea funicară

Pentru înscrierea în Cartea funciară, ai nevoie de următoarele acte: 

 

Ce este cadastrul? 

Cadastrul

Cadastru realizează localizarea, identificarea, măsurarea, descrierea și înregistrarea imobilelor (apartamente, terenuri, case) în documentele cadastrale și reprezentarea acestora pe hărți și planuri cadastrale. Prin cadastru se realizează lucrări tehnicare care au ca și scop determinarea și definirea exactă a unei proprietăți funciare. Rolul cadastrului este de a ține evidența proprietăților individuale, de a înregistra corect drepturile fiecărui proprietar, dar și calcularea proporțională a taxelor și impozitelor. De asemenea, cadastrul ajută la inițierea procesului de intabulare, dacă se realizează un extras de plan cadastral. 

 

 Intabulare apartament | Acte necesare

Intabulare apartament

Actele necesare pentru intabularea de apartament constau în:

 

 Intabulare casă | Acte necesare

Intabulare casă

Pentru intabularea unei case, vei avea nevoie de următoarele documente:

 

Intabulare teren | Acte necesare

Teren

Pentru intabularea de terenuri, actele sunt următoarele:

 

Intabulare teren intravilanTeren extravilan

Dacă ai nevoie să știi care sunt actele necesare pentru intabularea unui teren intravilan, iată-le mai jos:

 

Intabulare teren extravilan

Teren extravilan

De asemenea, și pentru intabularea unui teren extravilan există o serie de documente necesare:

 

Sursă foto: depositphotos.com

 


 

Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

 

Q:  Este necesar cadastru la succesiune?

Dacă cadastrul a fost realizat pentru intrabulare, la scuccesiune nu mai este nevoie de acesta.

Q: De unde se scoate titlul de proprietate?

Comisia județeană emite titlul de proprietate.

Q: Ce este încheiere de intabulare?

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Iți plătim 2 LUNI de chirie | Maratonul chiriilor

Ghidul complet al cumparatorului

4 pași pentru a avea o locuință sustenabilă

Casa ZZen, GENERAL