Cum să ai un mediu sănătos în interiorul locuinței
Publicat pe 02 November 2021.În #CasaZZen dezvoltăm obiceiuri sănătoase. Cu toții ne dorim ca locuința să fie oaza noastră de liniște, unde ne putem reface forțele pentru provocările de zi cu zi. Uneori pierdem însă din vedere faptul că, dincolo de aspect și confort, casa nu asigură întotdeauna cel mai sănătos mediu. Iată câteva aspecte de luat în considerare pentru a îmbunătăți atmosfera în interiorul locuinței, cu sfaturi de la Monica Cîrstea, architect Omnia Design Studio.
Ventilație și lumină naturală
Este bine să aerisim locuința de cel puțin două ori pe zi, de preferat în perioadele mai puțin poluate ale zilei: în primele ore ale dimineții și seara înainte de culcare. Ventilația băilor și bucătăriilor este cu precădere importantă pentru a evita umezeala excesivă, mirosurile neplăcute și apariția mucegaiului. De asemenea, pentru a spori calitatea aerului din locuință, putem achiziționa un aparat de purificare și umidificare a aerului, cu multiple beneficii asupra sănătății membrilor familiei. Și lumina naturală este un factor de prim rang pentru bunăstarea noastră de acasă. O locuință luminoasă asigură mai mult confort pentru activitățile pe timpul zilei și ne poate ajuta să avem un program de somn mai echilibrat.
Te-ai întrebat vreodată cum arată o baie modernă mică? Dacă da, dă click pe: https://blog.homezz.ro/amenajare-bai-mici-de-apartament/
Depozitări generoase și eficiente
O casă încărcată de obiecte care nu își găsesc locul nu deranjează doar vizual, ci ne afectează și sănătatea, fiind un adevărat depozit de praf. Pentru a împiedica acest lucru, este bine să gândim de la început multiple depozitări în locuință, care să se închidă cu uși și să păstreze totul în ordine, departe de vederea locatarilor și de praful care așteaptă să se pună pe toate obiectele uitate pe mese și rafturi.
Plante de apartament
Plantele pot fi un aliat de nădejde pentru sănătatea casei noastre. Ele reprezintă o sursă de oxigen, un purificator natural de aer și o prezență care ne asigură un confort psihic sporit, prin apropierea de natură pe care ne-o induc. O plantă în ghiveci dă un aer cald fiecărei încăperi și, poate cel mai important, prospețimea unei mici oaze pe care ne-o putem construi la noi acasă.
Suprafețe lavabile
Curățenia este mai mult decât necesară pentru a avea o casă frumoasă și sănătoasă, însă indiferent de frecvența acesteia, anumite alegeri în materie de design influențează inevitabil calitatea mediului din casă. Tapițeriile și covoarele rețin ușor praful și murdăria, iar dacă nu sunt spălate suficient de des pot să genereze un aer nesănătos în casă, chiar dacă aceasta este ordonată și curată. Covoarele mari, cu fire lungi și draperiile din catifea sunt dificile din acest punct de vedere. O alegere sănătoasă este să optăm pentru finisaje și materiale care se pot curăța cât mai ușor.
Materiale nepoluante
Atât produsele pentru curățenie, cât și lacurile, vopselurile și alte materiale folosite în amenajare pot degaja vapori toxici în casă, care ne pot afecta sănătatea în timp. Pentru a evita acest lucru, e bine să alegem materiale care să nu conțină compuși organici volatili (COV) și produse hipoalergenice pentru curățenie.
Sursă foto: OMNIA Design Studio