Cum aleg locuința potrivită?

Publicat pe 31 August 2022.

În viață fiecăruia dintre noi, mai devreme sau mai târziu, vine acel moment când a investi în cumpărarea propriei locuințe este mai mult decât o dorință, ci este o necesitate!

Știu! Vei spune că în cultura occidentală idea de a deține o casă nu este un plan pe care cei mai mulți optează, preferând să locuiască cu chirie, aceasta asigurându-le mobilitate, putând foarte ușor să se mute dintr-un loc în altul, să accepte provocări profesionale oriunde, fară a fi „legați” de o adresă care mai are și responsabilitatea unei ipoteci.

 

Pe homeZZ.ro ai căutarea cu cel mai bun rezultat: „Acasă”. Caută acum și alege din zeci de mii de proprietăți din întreaga țară.

De asemenea, este bine știut că România este țara cu unul dintre cel mai mare procent de persoane care dețin o locuință, peste 90% dintre români, fiind proprietarii spațiului în care locuiesc.

Dar pe lângă factorul cultural, dorința de a deține propria locuință este determinată de mai multe aspecte, printre care:

– prețurile accesibile ale proprietăților, comparativ cu cele întâlnite în occident unde, în orașele mari care oferă perspective profesionale, un simplu apartament cu 2 camere se vinde cu prețuri de 2, 3 ori sau chiar mai mult decât în România.

– costul de finanțare a creditului ipotecar, rata lunară aflandu-se aproape la același nivel cu cel al chiriei.

– puterea de cumpărare, care s-a multiplicat exponențial în ultimii 15 ani, prin dezvoltarea mediului de afaceri local, alături de apariția unei multitudini de companii multinaționale care au investit în piața locală, profitând de ROI-ul adus de angajații români.

Ai decis așadar, că este momentul să investești în achiziția unei proprietăți.

 

Cum alegi casa potrivită pentru tine?

Nu există locuința perfectă, dar atunci când alegi să faci o astfel de investiție, trebuie să te asiguri că, pe termen mediu și lung, ceea ce îți va fi „Acasă” îți va oferi confortul de care tu și familia ta aveți nevoie.

 

Cât de numeroasă este este familia ta?

Astfel, primul lucru de care trebuie să ții cont este spațiul locativ: numărul de camere, de bai, de spații de depozitare, locurile de parcare. Iar acesta va fi determinat de cât de mare este familia, dacă ai sau plănuiești să ai copii, dacă ai sau nu animale de companie.

Mai nou chiar tipul de job pe care îl ai și locul de unde lucrezi este un element de luat în calcul când faci o investiție imobiliară: ești work from home, lucrezi hibrid sau de la birou.

 

Amplasarea noii locuințe

În al doilea rând, este importantă zona, cartierul unde este amplasată locuința. Este foarte important cât de aproape se află de zonele mele de interes, astfel încât timpul petrecut în trafic să fie cât mai redus și cât de accesibil este transportul în comun. Iar dacă ești în București, este de preferat că locuința să se afle în aproprierea unui metrou,

De asemenea, este bine să ai în proximitate un parc, instituții de învățământ, centre comerciale, spații culturale și alte servicii (teatre, cinematografe, bănci, farmacii etc).

Totodată, este importantă siguranța pe care cartierul ales ți-o oferă. Asigură-te că zona unde vei face investiția este una liniștită și că, indiferent de ora din zi sau din noapte la care alegi să pleci sau să te întorci acasă, siguranța ta nu este pusă în pericol.

Pentru a găsi locuință care raspunde cât mai bine cerințelor tale, caută cât mai multe oferte pe site-urile de specialitate, cum este homeZZ.ro, de unde poți alege dintr-o listă de peste zeci de mii de proprietăți și, înainte de a te decide, vizionează cel puțin 5 proprietăți dintre cele care bifează criteriile căutate de tine.

 

În al treilea rând este important bugetul pe care poți sau ești dispus să îl aloci pentru achiziție și, dacă este necesar, care este creditul ipotecar cel mai bun pentru această investiție.

 

La ce să fii atent când aplici pentru un credit ipotecar? Cu creditul potrivit obții casa de vis. Echipa 123credit.ro este pregătită să îți răspundă la întrebări ca să îți îndeplinești visul.

Dacă achiziția va implica accesarea unui credit ipotecar, analizează foarte bine:

Ce sumă poți împrumuta, care sunt criteriile de eligibilitate și care sunt băncile care îți pot oferi suma de care ai nevoie, bazat pe profilul tău demografic și financiar. Pentru acest lucru poți să mergi personal să te informezi la cât mai multe bănci, să contractezi serviciile unui broker de credit sau să intri pe 123Credit.ro, unde poți compara peste 50 de oferte de credit ipotecar de la principalii finanțatori din piață, poți determina gradul tău de eligibilitate și cu câteva click-uri, poți aplica direct online la creditul preferat

Află costul creditului, tipul de dobândă aplicată, fixă sau variabilă, și care sunt costurile conexe pe care va trebui să le achiți odată cu accesarea finanțării ipotecare. Fă o listă cu toate acestea și, pe lângă rata lunară, nu scăpa din vedere: comisionul de analiză a creditului, taxa de evaluare, taxele de înscriere, prelungire și radierea a gajurilor pe cont (înscrierile în RNPM), primele lunare de asigurare de viață (dacă este cazul), primele anuale de asigurare ale locuinței, PAD și Facultativa, comisioanele de transfer al banilor către vânzător și taxele notariale.

Care este avansul pe care trebuie să îl asiguri din surse proprii, în funcție de oferta de credit ipotecar aleasă. Dacă nu deții o proprietate, avansul va fi de minim 15% din valoarea locuinței, acesta urcând până la minim de 25% dacă ești deja proprietarul sau coproprietarul unui spațiu locativ. Trebuie să știi că sunt bănci care îți pot finanța 100% din valoarea de achiziție a locuinței, avansul în bani fiind practic 0. Acest lucru este posibil dacă tu sau familia ta dețineți o altă proprietate și alegi să o ipotechezi în favoarea băncii finanțatoare alături de locuință pe care urmează să o cumperi.

Poate că lista de recomandări de mai sus iți poate părea stufoasă, dar cu o planificare bună și cu ajutorul potrivit și tu poți să găsești și să te muți în locuința potrivită.

Și nu uita că o investiție imobiliară este una dintre cele mai importante decizii pe care o vei lua în viață, iar locuința aleasă trebuie să răspundă nevoilor tale de confort pentru o perioadă de 5 până la 10 ani,sau chiar mai mult.

Cât poți împrumuta, care sunt criteriile de eligibilitate și care sunt băncile care iți pot oferi suma de care ai nevoie, bazat pe profilul tău demografic și financiar. Pentru acest lucru poți să mergi personal sa te informezi la cât mai multe bănci, să contractezi serviciile unui broker de credit sau să intri pe 123Credit.ro, unde poți compara peste 50 de oferte de credit ipotecar de la principalii finanțatori din piață, poți determina gradul tău de eligibilitate și cu câteva click-uri, poți aplica direct online la creditul preferat.

Poate că lista de recomandări de mai sus iți poate părea stufoasă, dar cu o planificare bună și cu ajutorul potrivit și tu poți să gasești și să te muți in locuința potrivită.

Și nu uita că o investiție imobiliară este una dintre cele mai importante decizii pe care o vei lua in viata, iar locuinta aleasa trebuie sa raspundă nevoilor tale de confort pentru o perioada de 5 pana la 10 ani, sau chiar mai mult.

Așa că pașii de urmat sunt simpli dacă ai știi ce ai de facut:

– Descoperă care sunt criteriile de confort importante pentru tineși familia ta;

– Alege finanțarea potrivită;

– Informează-te din surse credibile și alege să lucrezi cu specialiști în domeniul imobiliar și financiar bancar;

Bucură-te de „Acasă” al tău! Începe aici căutarea!

 

 

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL

Comision agentie imobiliara – Ce trebuie să știi

GENERAL