Cele mai frecvente 5 dificultăți întâmpinate la solicitarea unui credit

Publicat pe 15 October 2021.

În CasaZZen ai credite ZZen cu sfaturile lui Valentin Paraschiv, Creditescu.com.

În procesul de obținere a unui împrumut, pentru nevoi personale sau pentru achiziția unui imobil, se ține cont de foarte mulți factori. Începând cu datele demografice ale solicitantului și continuând cu istoricul de creditare al acestuia, informații despre anagajator, domeniul de activitate, scopul împrumutului, localitatea unde se cumpără imobil și multe alte informații.

Daca am încerca evidențiem cele mai frecvente cinci dificultăți întâmpinate la solicitarea unui credit, în ordine aleatorie, iată selecția noastră.

Pentru acest exemplu, luam în coniderare profilul unui tânăr de 19 de ani, IT-ist, cu venit net de 8.000 lei, necăsătorit, fară istoric în Biroul de Credit, cu vechime la actualul angajator de 5 luni, respectiv 10 luni pe piața muncii. În cazul acesta vârsta, lipsa istoricului și vechimea în câmpul muncii îl vor priva total sau parțial de obținerea unui împrumut pentru locuință.

Am observat ca deseori este înțeles greșit scopul acestui istoric. Majoritatea persoanelor consideră singurul scop este acela de a ține evidența sau posibilitatea unei datorii. În realitate, acest istoric prezintă și modul în care a fost rambursată o datorie, adică la scadență sau cu întârziere. Concret, în cazul unei plati cu o întârziere mai mare de 30 de zile de la scadență, va rămâne în istoric faptul ai plătit, dar cu întârziere. Lipsa unui istoric de creditare în același mod îngreunează situația și atrage condiții de creditare mai scumpe.

Conform legislației în vigoare în Romania, și nu numai, cetățenii pot obține venituri sub diverse forme. Salariul este cel mai des întâlnit, dar putem întâlni dividende, pensii, pensii de urmaș, pensii MAI/MApN, diurne ( șoferi, personal Navigant), contract de mandat, bonusuri (din vânzări) anuale sau lunare, indemnizație creștere copil, profesii liberale ( PFA). Nu fiecare venit enumerat mai sus este acceptat ca atare, de aceea este important să cunoaștem modul în care tipurile de venit ne ajută în obținerea unui credit. Dividendele sunt ponderate cu 20%-40% și exista condiții privind existența și funcționarea firmei, indemnizația de creștere copil este cel mai frecvent acceptata doar cu un coplatitor cu venituri din salariu, veniturile din diurne sunt acceptate cel mai probabil cu condiția nu depășească partea fixa a salariului.

În situația actuală generată de COVID sunt domenii care sunt mai mult sau mai puțin acceptate. Momentan, domeniul HORECA este cu greu considerat eligibil, la fel și lucrătorii în domeniul cazinourilor și sălilor de jocuri sau anagajatii necalificați. Totodată, exista domenii privilegiate, cum ar fi profesiile liberale și domeniul IT.

 Majoritatea băncilor folosesc interogări la ANAF pentru a afla venitul și alte informații despre solicitant, interogare la Biroul de credit și pe alocuri se consulta Portal Just. Pot exista situații în care solicitantul prezintă o adresă din partea unei bănci care atestă faptul nu mai există nicio datorie, dar în Biroul de credit această datorie fie raportată. Sau la interogarea ANAF-ului să se constate persoana resăectivă nu are venituri declarate în ultimele două luni, desi pe adeverința eliberată de către anagajator apar aceste venituri. În situațiile de mai sus se avansează greoi în procesul de creditare pentru trebuie remediate sau actualizate informațiile, cerandu-se documente suplimentare.

Întră în Casa ZZen și descoperă mai multe sfaturi care te pot ajuta să ai o abordare zzen atunci când vine vorba despre casa ta.

Sursă foto: Freepik.com.

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL

Comision agentie imobiliara – Ce trebuie să știi

GENERAL