Care sunt cele 3 tipuri de avans și în ce situații se aplică

Publicat pe 27 July 2022.

Când accesezi un credit de achiziție a unei locuințe, va trebui să fii pregătit cu o sumă de bani care reprezintă contribuția ta și pe care o vei plăti în avans vânzătorului.

Instituțiile financiare impun totuși un prag minim din valoarea totală a locuinței care trebuie să reprezinte avansul tău. În funcție de situația în care te afli, există trei tipuri de avans minim, ne informează brokerii 123credit.ro.

  1. Avans de minim 5%

Atunci când cumperi prima ta locuință și alegi să accesezi un credit Noua Casă (fostul program Prima Casă), iar valoarea de piață a locuinței este de maxim 70.000 de euro, vei putea beneficia de un avans de 5% din prețul de vânzare.

Iată un exemplu: pentru un apartament cumpărat cu prețul de 70.000 de euro, banca îți va oferi credit în valoare de până la 66.500 de euro, iar tu vei suporta un avans de 3.500 euro. Dacă totuși vei opta tot pentru un credit Noua Casă, iar locuința va avea un preț mai mare de 70.000 de euro, avansul va ajunge, ca în cazul creditului ipotecar, la minim 15% din prețul de vânzare.

 

Vrei să ai casa ta? Căutarea ta începe pe homeZZ.ro, unde găsești zeci de mii de proprietăți din care poți alege.

 

  1. Avans de minim 15%

Dacă atunci când faci prima ta investiție imobiliară (nu deții deja o altă locuință) și soliciți de la bancă un credit ipotecar, avansul standard solicitat este de minim 15% din valoarea proprietății pe care ai hotărât să o cumperi. Asta înseamnă că banca te va ajuta cu un credit ipotecar în valoare de până la 85% din valoarea imobilului.

Iată un exemplu: cumperi o casă în valoare de 100.000 de euro. Avansul pe care va trebui să îl plătești va fi de 15.000 de euro, iar creditul ipotecar va fi de 85.000 euro.

  1. Avans de minim 25%

O bancă îți va solicita un avans de minim 25% din prețul de cumpărare al unei locuințe la acordarea unui credit ipotecar atunci când, la momentul la care aplici pentru credit, deții deja o altă proprietate.

Acest avans îl plătești tu, cumpărătorul, direct vânzătorului, parțial la semnarea promisiunii de vânzare și integral la semnarea contractului de vânzare. Pentru a fi sigur că ai plătit integral partea ta de bani, reprezentată de avansul minim necesar, băncii îi vor fi prezentate, înainte de acordarea creditului următoarele documente: contractul de vânzare autentificat de notar și extrasul de cont sau ordinul de plată prin care ai transferat banii din bugetul personal în contul vânzătorului.

Alte mențiuni importante:

Împreună, homeZZ.ro și 123credit.ro, te ajutăm să obții creditul potrivit și casa de vis!

 

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

Buget limitat? Nicio problemă.

Ghidul complet al cumparatorului

inchiriere electronice

Motive în plus să închiriezi electronice

Ghidul complet al cumparatorului