Importanța tehnicilor de relaxare și cum îți pot îmbunătăți viața

Publicat pe 10 March 2022.
Tehnici de relaxare

 

A avea un stil de viață alert a devenit ceva obișnuit în zilele noastre, iar mulți dintre noi începem să facem lucrurile pe pilot automat, fără a mai conștientiza stresul la care ne supunem psihic și fizic. Epuizarea și stările de anxietate au devenit deja aspecte normale în viața noastră și ne-am obișnuit să ascundem lucrurile sub preș, ocupându-ne timpul și mintea cu și mai multă muncă pentru a nu înfruntă realitatea mai puțin plăcută a alegerilor noastre. Este foarte important să învățăm atunci când trebuie să luăm o pauză și să ne preocupăm puțin și de calitatea vieții pe care o ducem. Pașii mici în acest sens sunt esențiali, așa că în acest articol o să vă arătăm exact ce puteți să faceți pentru a vă ridica moralul și a depăși momentele grele din viața de zi cu zi.

 

 

Tipuri de relaxare 

 

Exerciții de respirație

Exercitii de respiratie

Cel mai simplu exercițiu la care puteți apela oriunde v-ați afla este respirația profundă.

Iată pașii necesari:

  1. Poziționați-vă confortabil, cu spatele drept și puneți o mână pe piept, iar cealaltă pe burtă;
  2. Inspirați pe nas și observați cum mâna de pe stomac începe să se ridice;
  3. Expirați pe gură, răsuflând cât mai mult aer posibil, în timp ce vă contractați mușchii abdominali. Mâna de pe stomac ar trebui să se miște în timp ce expirați;
  4. Continuați să inspirați pe nas și să expirați pe gură. Încercați să inspirați suficient pentru ca abdomenul inferior să se ridice și să coboare. Numărați încet în timp ce expirați.

 

Exerciții de meditație

Exercitii de meditatie

Introducerea exercițiilor de meditație în rutina voastră chiar pot face o diferență. Aceste exerciții vă vor ajuta să înțelegeți mai bine problemele cu care vă confruntați, vă vor ajuta să reduceți nivelul de stres și să vă îmbunătățiți concentrarea, fără a consuma vreun leu din buzunar. Sfatul nostru este să vă amenajați în casă un colț special dedicat meditație, pentru a va motiva zilnic să vă țineți de treabă.

 Iată pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a realiza acest exercițiu:

  1. Găsiți un loc unde să vă așezați, unde să vă simțiți calm și liniștit
  2. Alegeți un timp scurt pentru început, precum cinci sau 10 minute
  3. Găsiți o poziție confortabilă pe care o puteți menține pe toată durata exercițiului
  4. Concentrați-vă pe procesul de respirație pe măsură ce inspirați și expirați
  5. Când observați că mintea se rătăcește, încercați pur și simplu să întoarceți atenția asupra respirației
  6. La final observați-vă gândurile și emoțiile

 

Relaxarea musculară progresivă

Relaxare musculara progresiva

Relaxarea musculară progresivă este o metodă care ajută la ameliorarea tensiunii musculare, care se produce pe bază de stres sau anxietate în corpul vostru.

Pentru a practica acest tip de exercițiu trebuie să:

  1. Folosiți o înregistrare audio care să vă ajute să vă concentrați asupra fiecărei grupe musculare sau învățați ordinea grupelor de mușchi și faceți exercițiile din memorie
  2.  Alegeți un loc în care să nu fiți întrerupt și întindeți-vă pe spate într-o poziție confortabilă
  3. Inspirați și încordați primul grup muscular timp de 4 până la 10 secunde
  4. Expirați și relaxați brusc și complet grupul muscular 
  5. Relaxați-vă timp de 10 până la 20 de secunde înainte de a lucra la următoarea grupă de mușchi
  6. Când ați terminat cu toate grupele de mușchi, numărați înapoi de la 5 la 1 pentru a vă readuce concentrarea în prezent

 

Tehnici de relaxare prin vizualizare

Tehnici de relaxare prin vizualizare

Vizualizarea este practica cunoscută sub termenul de „manifestare” a lucrurilor pe care vrei să le obții în viitor. Aceasta implică utilizarea tuturor celor cinci simțuri ale văzului, mirosului, atingerii, gustului și auzului. Procesul de manifestare direcționează subconștientul să fie conștient de scopul final pe care îl aveți în minte.

 

Există două tipuri de vizualizare:

  1. Vizualizarea rezultatului
  2. Vizualizarea procesului

 

Pentru a practică vizualizarea trebuie să:

  1. Știi ce vrei să obți
  2. Să îți descri viziunea în detaliu
  3. Să vizualizezi și să creezi emoții
  4. Să acționezi zilnic în conformitate cu ceea ce vizualizezi
  5. Tratează totul cu seriozitate și perseverență

 

 Tehnici de relaxare prin sport și exerciții fizice

Tehnici de relaxare prin sport și exerciții fizice

Sportul reprezintă o deconectare de scurtă durată de la realitate înconjurătoare și care te poate ajută să tratezi problemele cu alți ochi. Puteți practică orice fel de sport vă face plăcere, însă pentru a vă deconecta complet și a vă ajută cu adevărat mintea, este recomandat să dați o șansă practicării de yoga și tai chi.

 

Yoga este un sport care combină mișcarea corpului, cu respirația profundă și meditația. Acest tip de exerciții reduc stresul și anxietatea și îmbunătățesc echilibrul, mobilitatea, forța și rezistența corpului. Yoga poate fi practicată de oriunde, însă recomandarea noastră pentru cei aflați la început de drum este să o facă sub supravegherea unui instructor.

 

Tai Chi-ul este un sport bazat pe mișcări lente ale corpului. Prin acest tip de exerciții mintea voastră se va concentra asupra prezentului, fapt ce va induce o stare de relaxare și de limpezire a minții. Tai Chi-ul este recomandat pentru toate persoanele și vârstele și la fel ca și yoga, poate fi practicat de oriunde, însă la început este bine să o faceți sub supravegherea unui profesionist.

 

 

Alte tipuri de relaxare 

Alte tipuri de relaxare pe care puteți să le încercați sunt și:

  1. Terapia prin masaj

Într-un masaj, o atingere îngrijitoare și sigură este o invitație la relaxare. Acest lucru, împreună cu ameliorarea durerii, produce în general un „răspuns de relaxare”.

Răspunsul de relaxare poate reduce efectele fizice ale stresului și poate reduce riscurile asociate cu stresul, cum ar fi hipertensiunea arterială, aritmiile cardiace, anxietatea, insomnia, oboseala persistentă, disfuncția sexuală, tulburările digestive și problemele psihologice.

2. Terapia prin artă

Scopul terapiei prin artă este de a utiliza procesul creativ pentru a-i ajuta pe oameni să exploreze auto-exprimarea și, făcând acest lucru, să găsească noi modalități de a obține o perspectivă personală și de a dezvolta noi abilități de adaptare. Tehnicile utilizate în terapia prin artă pot include: colaj, colorare, mâzgălirea, desen, pictură cu degetele, pictură normală, fotografie, sculptură și lucrul cu argila.

 

Surse foto: depositphoto.com



Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

Q: Ce exerciții pot face pentru gestionarea stresului?

Pentru gestionarea stresului puteți face exerciții de meditație, respirație, yoga sau chiar terapie prin artă.

Q: Ce este stresul oxidativ?

Stresul oxidativ reprezintă dezechilibrul între cantitate de oxigen ce se produce în organism și capacitatea acestuia de al elimina. Acesta stă la baza îmbătrânirii premature a organismului.

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Ghidul complet al investițiilor imobiliare

Black Friday, Black Friday 2024, GENERAL

Black Friday: Câștigă un Sejur de Lux

Black Friday, Black Friday 2024, concurs