Acoperișul casei -> materiale, tipuri de acoperișuri

Publicat pe 19 January 2022.
Acoperis Casa

Cuprinsul articol

  1. Din ce materiale se poate construi un acoperiș
  2. Principalele forme de acoperiș
  3. Cum putem îngriji acoperișul?
  4. Care sunt principalele elemente ale unui acoperiș? 
  5. Care sunt pașii necesari construirii unui acoperiș?

 


Din ce materiale se poate construi un acoperiș

Acoperișul casei tale îndeplinește mai mult decât un rol estetic, iar atunci când vine momentul alegerii lui pot apărea niște semne de întrebare. Înainte de a lua orice decizie, este recomandat să pui pe hârtie următoarele aspecte: buget, climă, mediu înconjurător și așteptări (formă, izolare fonică, protecție UV etc.). 

După ce ai lămurit toate detaliile, recomandarea noastră este să apelezi la un specialist care să te ajute cu alegerea materialului potrivit cerințelor tale. Există mai multe tipuri și cu siguranță nu ai vrea să fii nevoit să îți schimbi acoperișul după câțiva ani. Însă, niciodată nu strică să te informezi înainte.

 

Țiglă ceramică

Acoperis casa din tigla ceramica

Țigla ceramică este cunoscută pentru longevitatea și rezistența ei. Oferă protecție ridicată la orice fel de temperatură și protecție fonică. Aceasta are un aspect plăcut caracteristic caselor tradiționale. Astfel spus, reprezintă o alegere și o investiție foarte bună, însă cu toate astea există și câteva dezavantaje: are o greutate destul de mare (trebuie să te asiguri că locuință poate suporta această greutate), poate dezvolta muschi și poate absorbi apă, dacă panta acoperișului nu este corespunzătoare.

 

Țiglă de beton

Acoperis casa din tigla de beton

Țigla din beton este destul de similară cu cea din ceramică și reprezintă chiar o alternativă mai accesibilă, din punct de vedere al costului. Ea oferă o diversitate mult mai mare de culori și forme, însă rezistența sa este mult mai redusă, iar greutatea este mai mare. Deci, trebuie să vă asigurați că locuință poate suporta acest tip de acoperiș. 

 

Țiglă metalică

Acoperis casa din tigla de metal

Țigla metalică are un preț accesibil, este foarte ușoară și poate fi montată chiar și într-o singură zi. De asemenea, aceasta oferă o gamă foarte largă de forme și culori. Dezavantajele sale sunt însă următoarele: nu oferă termorezistență, se decolorează foarte repede și ruginește în timp.

 

Tablă fălțuită

Acoperis casa din tabla faltuita

Țigla metalică este o tablă plană modelată cu ajutorul unui aparat profesional. O parte din avantajele sale sunt: este destul de alunecoasă și nu permite acumularea apei sau a zăpezii pe acoperiș, se poate monta foarte rapid, are un preț redus de achiziție. Însă, așa cum este evident, există și o serie de dezavantaje: rezistența sa în timp este redusă, nu izolează termic casa, iar costul de întreținere poate fi destul de ridicat în anumite situații.

 

 

Principalele forme de acoperiș

 

Acoperiș într-o apă

Acoperis casa o apa

Acesta este un tip de acoperiș cu o singură pantă și este utilizat în general pentru construcții simple. Este destul de ușor de construit, necesită puține materiale și este și destul de ieftin. Are un design simplu și modern, însă nu este recomandat să fie amplasat în zonele cu vânt foarte puternic deoarece nu va rezista.

 

Acoperiș în două ape

Acoperis casa în 2 ape

Acest tip de acoperiș este cel clasic pe care îl avem cu toții ilustrat în minte atunci când ne gândim la acoperișul unei case. El se potrivește pentru mai toate tipurile de construcții, este foarte ușor de realizat și nu necesită costuri mari. Acesta permite scurgerea apei cu ușurință și oferă spațiu pentru mansarde. Trebuie să aveți atenție însă la ramele și suportul acestuia. Dacă nu sunt construite în mod adecvat, acesta poate fi dezlipit de către vânturile foarte puternice.

 

Acoperiș în patru ape 

Acoperis casa în 4 ape

Acest tip de acoperiș este format din patru versanți, care se unesc printr-o coamă orizontală în partea de sus. Avantajele sale sunt: stabilitate ridicată, rezistență la temperaturi ridicate și vânturi foarte puternice, oferă spațiu suplimentar pentru mansardă. Singurul dezavantaj al acestuia este costul destul de ridicat, din cauza complexității lui. 

 

Acoperiș cu pante inegale 

Acoperis casa inegal

Acesta este un tip de acoperiș cu formă asimetrică, o pantă având gradul de înclinare redus, iar cealaltă abrupt. El se folosește, în general, la casele care dețin un etaj pe o parte și două pe cealaltă.

 

Acoperiș cu forme complexe 

Acoperis casa complex

Acoperișurile de acest fel vor oferi un design unic și modern casei tale, însă costurile de achiziție, manoperă și întreținere vor fi și ele pe măsură.

Înainte de a alege un model, este recomandat să stabiliți alături de un specialist nevoile și așteptările pe care le aveți, pentru a vă asigura că faceți alegerea cea mai bună atât din punct de vedere tehnic, cât și estetic.

 

 

Cum putem îngriji acoperișul?

Este recomandat ca acoperișul unei case să fie verificat periodic, de preferat de către un specialist, însă există și verificări pe care le poți face chiar tu. Pentru a te asigura că totul este așa cum trebuie, poți să urmezi acești pași:

  1. Verificați cel puțin odată pe an suruburile și garniturile din jurul acoperișului
  2. Verificați starea acoperișului ( să nu existe țigle sau panouri sparte/crăpate)
  3. Verificați starea stratului de vopsea
  4. Apelați periodic la un profesionist care să verifice în amănunt starea acoperișului
  5. Curățați jgheaburile
  6. Tăiați crengile copacilor

 

 

Care sunt principalele elemente ale unui acoperiș? 

Principalele elemente din structura unui acoperiș sunt:

  1. Coama- zona în care se unesc versanții acoperișului 
  2. Versantul- suprafața înclinată a acoperișului
  3. Dolie- zona de intersecție dintre doi versanți
  4. Streașina- prelungire a acoperișului care conduce apa de pe acoperiș în jgheabul sistemului pluvial
  5. Coș de fum/centrală- sistem de evacuare al gazelor/aburilor
  6. Jgheab- element al sistemul pluvial care colectează apa de pe versanții acoperișului
  7. Burlan- element al sistemului pluvial care evacuează apa colectată de către jgheaburi
  8. Lucarna- fereastră de dimensiune mică integrată în panta acoperișului
  9. Luminătorul- fereastră de mansardă/pod de dimensiune mică care permite iluminarea și aerisirea podului plus accesul pe acoperiș
  10.  Parazăpezi- elemente montate pe marginea streșinii care au rolul de a împiedica alunecarea zăpezii de pe acoperiș
  11. Plasă de protecție- protejează învelitoarea acoperișului de păsări
  12.  Folie de difuzie- separă interiorul casei de exterior în zona învelitorii acoperișului

 

 

Care sunt pașii necesari construirii unui acoperiș?

Pașii necesari pentru construirea unui acoperiș sunt următorii:

       1. Montarea bârnelor și a popilor

Bârnele se montează în momentul în care se toarnă placa (centura) casei și au ca scop susținerea greutății învelitorii. Apoi se montează popii (stâlpii verticali de susținere), peste care se fixează coamele. Dimensiunile popilor și a coamelor determină înălțimea acoperișului și gradul lui de înclinare. 

       2. Fixarea căpriorilor

Capriorii sunt elementele care dau formă acoperișului.

      3. Montarea foliei anticondens

Folia anticondens protejeaza capriorii, astereala și stratul termoizolant în fața infiltrațiilor de apă ce pot ajunge sub invelitoare.

     4. Montarea învelitorii pe acoperiș

Învelitoarele principale pentru acoperiș sunt: țiglă metalică, tablă ondulată, țiglă ceramică, beton.

     5. Montarea sistemului fluvial

În cele din urmă, se instalează sistemul pluvial.

 

Surse foto: depositphoto.com

 


Întrebări frecvente ❔ și răspunsurile lor ❕

Q: Cât costă manopera unui metru pătrat de acoperiș?

Costul manoperei unui metru pătrat poate varia între 20-100 RON.


Q: Cât costă vopsirea acoperișului?

Costul vopsirii acoperișului poate varia foarte mult. Prețul poate începe de la 300 de RON și urcă până la zeci de mii de RON.

 

 

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

Ghidul complet al investițiilor imobiliare

Black Friday, Black Friday 2024, GENERAL

Black Friday: Câștigă un Sejur de Lux

Black Friday, Black Friday 2024, concurs