Detalii de care să ții cont când îți cumperi un apartament

Publicat pe 09 September 2021.

Achiziția unui apartament reprezintă una dintre cele mai importante decizii pe care le avem de luat, implicând un cumul de aspecte financiare, juridice și familiale, toate raportate la disponibilitățile pieței. Însă, pe lângă acestea, mai sunt și detalii de arhitectură care ne pot influența semnificativ confortul și calitatea locuirii pe termen lung și pe care ar trebui să le avem în vedere. Arhitect Monica Cirstea, Omnia Design Studio, ne îndrumă să ne pregătim cu toate răspunsurile înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare. 

Lumina este cel mai important factor într-o amenajare, ea influențând atât aspectul camerelor, cât și sănătatea și confortul locatarilor. Luminozitatea unei încăperi este influențată de mai mulți factori, între care cel mai important este orientarea cardinală. Pentru a beneficia de lumină naturală directă pe întreg parcursul zilei, orientarea optimă pentru camerele de locuit este cea pe sud, în timp ce pentru spațiile anexe (bucătărie, băi, depozitări) este bună și orientarea către nord. Orientarea spre est este binevenită pentru persoanele matinale, care doresc să aibă parte de lumină în prima parte a zilei. Orientarea spre vest aduce cu sine priveliștea frumoasă a apusului, dar și multă căldură pe timpul verii. Pe lângă orientare, nu trebuie neglijate și alte aspecte precum: apropierea de construcțiile vecine, vegetația aflată în fața ferestrei, etajul la care se află apartamentul, prezența balconului, adâncimea și înălțimea camerei.

La fel ca lumina naturală, și ventilația naturală asigură un confort sporit locuinței, prin aportul de aer proaspăt, reducerea umidității și a riscului de apariție a mucegaiului. Ventilația naturală asigură o mai bună reglare a temperaturii pe timpul verii fără aportul aerului condiționat, constituind astfel și o economie de energie. În acest sens, cele mai bune apartamente sunt cele cu dublă orientare, pe care le putem aerisi foarte ușor. Prezența ferestrelor la băi este de asemenea o calitate de luat în seamă.

Deși poate părea paradoxal, anumite apartamente cu suprafețe reduse par mai spațioase decât altele cu suprafețe generoase. Totul depinde de proporțiile camerelor și de fluxurile de circulație în interiorul locuinței care determină și posibilitățile de mobilare. Ca principiu, încăperile de formă pătrată sunt mai ușor de mobilat și mai plăcute decât cele înguste și alungite. Încăperile bine proporționate ne pot ajuta să facem economii semnificative în momentul amenajării, în timp ce o încăpere cu dimensuni neadecvate va necesita soluții speciale de design și mobilare pentru a putea deveni confortabilă.

România fiind zonă seismică, anul construirii imobilului și starea structurii de rezistență devin criterii eliminatorii la achiziția unei locuințe. Deși există o listă a clădirilor cu risc seismic, e important de știut că nu toate clădirile sunt expertizate. Astfel, la achiziția unui apartament într-un imobil mai vechi, e recomandat să verificăm dacă apar fisuri vizibile sau dacă au avut loc intervenții la interior care ar putea afecta structura. De asemenea, e important de avut în vedere că riscul seismic crește odată cu numărul etajelor, iar parterul înalt reprezintă o vulnerabilitate din punct de vedere structural.

Deși la achiziția apartamentului criteriul eficienței termice poate trece pe plan secund, el își arată apoi valoarea în timp – atât financiar, transpusă în facturile lunare la utilități, cât și din punct de vedere al confortului locuirii. Astfel, este de preferat să alegem un apartament termoizolat cu un strat de cel puțin 10 cm de termoizolație și cu pereții exteriori din cărămidă sau BCA, materiale mai rezistente la transfer termic decât betonul.

Schimbarea instalațiilor sanitare, termice și electrice reprezintă o lucrare amplă și costisitoare care impune apoi și renovarea finisajelor. Astfel, dacă găsim un apartament care are deja instalații noi, precum centrală termică sau instalație electrică cu fire din cupru în loc de aluminiu, aceasta reprezintă un mare avantaj. În ceea ce privește finisajele, aici alegerea este mai nuanțată, întrucât depinde de preferințele fiecăruia din noi. Un apartament gata finisat înseamnă mai mult confort și posibilitatea mutării mai rapide, dar poate fi mai scump și mai greu de personalizat. Un apartament care necesită renovare integrală, deși poate fi achiziționat la un preț mai bun, reprezintă o provocare tehnică și financiară suplimentară și câteva luni în plus până când va putea deveni propriu-zis ”acasă”.

Deși din fotografii totul poate părea perfect, vizionarea apartamentului este pasul cel mai important. Trebuie să fim atenți la calitatea aerului din interior, la starea pereților și tavanelor până în cele mai mici detalii. Un aer greu poate trăda prezența mucegaiului, acesta putând fi și între straturile componente ale pereților, nu doar la suprafața acestora. Pereții din zona instalațiilor sanitare trebuie inspectați cu atenție să nu prezinte urme de infiltrații, acesta fiind un indiciu al deteriorării țevilor de pe coloana blocului, comune cu vecinii și foarte greu de reparat sau schimbat. De asemenea, fisurile de mari dimensiuni pot reprezenta un semnal de alarmă pentru rezistența clădirii.

Dacă apartamentul pe care îl aveți în vedere respectă aceste criterii, este o alegere care vă va asigura confortul și sănătatea pe termen lung.

Despre Denisa Lazaride

Denisa LazarideA terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București datorită pasiunii sale pentru scris și a curiozității sale despre lumea din spatele ecranului. A lucrat în televiziune timp de un an, unde și-a descoperit pasiunea legată de tot ce înseamnă vizual. A început în paralel un job de Asistent Social Media, unde a reușit să își clădească bazele spre un domeniu profesional mult mai creativ. În prezent, ocupă funcția de Social Media Specialist care reușește să îmbine atât pasiunea sa pentru vizual, cât și cea pentru scris. Scrierea de articole pentru acest blog este dată de pasiunea autorului pentru design interior, dar și din dorința de informare a cititorilor despre dedesubturile mai serioase ale domeniul imobiliar.

Îți recomandăm

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL

Comision agentie imobiliara – Ce trebuie să știi

GENERAL