5 lucruri de care să ții cont în alegerea perdelelor și draperiilor

Publicat pe 02 November 2021.

 

În CasaZZen ai culoare, calitate și un decor ZZen datorită sfaturilor oferite de Zen Interior.  

 Mulți dintre cei care caută perdele sau draperii cred că singurul lucru care contează este culoarea, însă există mai mulți factori de luat în considerare. Cristina Petcu, fondator Zen Interior, a ajutat în ultimii ani sute de persoane să aleagă perdelele și draperiile potrivite. Cu ajutorul Cristinei, te invităm să descoperi care sunt cele mai importante cinci lucruri de care să ții cont în procesul de decizie.

1. Stilul de amenajare

Înainte să îți comanzi perdele și draperii, gândește-te la stilul de amenajare din camera respectivă. Acestea trebuie să se potrivească atât cu stilul pieselor de mobilier, cât și cu celelalte culori din interior. Ce nuanță au pereții? Dar pardoseala? Tapițeria? În funcție de răspunsuri, vei decide culoarea materialelor. Stilul de amenajare din spațiu influențează și tipul de țesătură: o draperie de catifea nu se potrivește cu un design nordic, de exemplu, ci cu amenajările clasice.

2. Caracteristicile încăperii

Puține persoane iau în calcul orientarea cardinală a camerei: dacă geamurile dau spre nord, e mai bine să eviți culorile închise. Dacă bate soarele după-amiaza, însă, e posibil să vrei o draperie cât mai opacă, ca să poți beneficia de umbră, la nevoie. Și  destinația încăperii contează: dacă vrei să poți face întuneric beznă în dormitor, optează pentru un material tip black out.

În ceea ce privește aspectul materialului, pentru dormitoare sunt recomandate țesăturile opace, în culori mai închise și fără imprimeu, ca să nu încarce vizual. În camerele de zi, în schimb, se pretează materiale ușoare, semitransparente, în nuanțe deschise, cu imprimeuri.

Și înălțimea camerei contează pentru că perdelele și draperiile pot face spațiul să pară mai înalt sau mai mic. Regula generală este că nuanțele deschise și materialele ușoare oferă senzația de amplitudine pentru că lasă lumina naturală să treacă.

3. Tipul de material

Este bine să ai în vedere că materialul unei perdele sau draperii are impact asupra felului în care arată. Este bine de știut că materialele naturale (in sau bumbac), în tendințe în ultima perioadă, nu sunt ușor de întreținut și se șifonează ușor. Pentru a obține țesături mai rezistente și mai facil de îngrijit, producătorii adaugă și poliester în compoziție.

Tipul de material influențează și modul în care se așază și se croiește materialul, așadar dacă îți dorești falduri mai ample, de exemplu, trebuie să te asiguri că alegi un material potrivit. În ceea ce privește gradul de rezistență, e mai bine să gândești în perspectivă: cât de des vrei să le dai jos pentru a le curăța și călca? Unele materiale se șifonează rapid și trebuie călcate periodic.

4. Bugetul

Prețul limitează de multe ori alegerile de perdele și draperii, dar e bine să privești și aici în perspectivă: un material ieftin se va deteriora ușor și va trebui înlocuit în scurt timp. Prețul pentru o perdea de bună calitate pornește de la 70 lei / metrul liniar, iar pentru o draperie de bună calitate de la 150-170 lei/metrul liniar.

Cum calculezi de cât material ai nevoie? Trebuie să ai în vedere caracteristicile încăperii: montajul pentru perdele și draperii se face în funcție de tipologia camerei și de mobilier. În mare, există două variante:

  1. Dacă geamul este proporțional, montajul se face din perete în perete
  2. Dacă geamul e mai mic și nu vei acoperi tot peretele, montajul se face parțial, lăsând minim 20 de centimetri într-o parte și în cealaltă.

Lungimea perdelei sau draperiei este o alegere personală: în general, beneficiarii preferă ca ea să atingă nivelul pardoselii, dar poate fi lăsată cu un centimetru mai sus sau câțiva centimetri mai jos.

Lățimea se calculează în funcție de tipul de încrețire: la încrețirea clasică, tip creion, se înmulțește cu doi lungimea de acoperire a peretelui, la croiala wave, cu 2.5, iar la pliuri manuale, cu 3. La o perdea subțire înmulțirea se face cu 2.5.

5. Armonia dintre perdea și draperie

Perdeaua trebuie să se potrivească perfect cu draperiile, iar regula generală este că, pentru draperii cu imprimeu, perdelele vor fi uni, în culori neutre, corelate cu cele de pe draperie. Cea mai întâlnită combinație este de perdea semitransparentă, din voal, ce lasă lumina să treacă, și draperie opacă, ce oferă intimitate.

Și materialele celor două trebuie să se avantajeze reciproc: unele țesături nu se potrivesc împreună, de exemplu catifeaua și inul.

Poți afla mai multe trucuri utile pentru a alege corect draperiile și perdelele în articolul de pe blogul Zen Interior.

Iar dacă vrei consiliere profesională în alegerea perdelelor și draperiilor, o găsești pe Cristina Petcu la showroomul Zen Interior din București.

 

Sursă foto: Zen Interior

 

Despre Roxana Bitere

Roxana Bitere-

Îți recomandăm

Cum sa iti amenajezi balconul in functie de dimensiuni si tip

Cum să îți amenajezi balconul în funcție de dimensiuni și tip

Casa ZZen, GENERAL

Amenajarea camerei copilului, de la ideal la plan

Casa ZZen, GENERAL