4 pași pentru a avea o locuință sustenabilă

Publicat pe 30 August 2024.

În ziua de azi, sustenabilitatea a devenit extrem de importantă. Iar grija pentru mediul înconjurător pornește chiar de acasă, din propria ta locuință. Tocmai de aceea este necesar să faci schimbări ale stilului de viață, a electrocasnicelor și produselor pe care le folosești în casă și chiar a criteriilor în baza cărora îți alegi locuința.

O locuință sustenabilă este o locuință mai sigură pentru tine și familia ta. Este un loc în care trăiești sănătos și unde știi că faci alegerile potrivite pentru mediul înconjurător. Iată, așadar, ce poți să faci pentru a avea o locuință sustenabilă.

1. Alege locuința potrivită

Primul pas spre a avea o locuință sustenabilă este să alegi o locuință potrivită, care să aibă un impact minim asupra mediului. Din fericire, există un astfel de complex rezidențial în București, bazat pe conceptul de regenerare urbană.

Poți să găsești aceste ansambluri rezidențiale în sectorul 1, precum și în alte părți ale orașului, în funcție de zona în care îți dorești să locuiești. Este important de menționat faptul că aceste ansambluri rezidențiale din București sunt construite la standarde extrem de înalte, prietenoase cu mediul înconjurător. Atunci când alegi o astfel de locuință, ai siguranța că te bucuri de un cămin sigur, durabil și eficient energetic.

2. Refolosește obiecte

Odată ce ai ales locuința potrivită, găsește moduri prin care poți să o mobilezi refolosind obiecte. De exemplu, dacă ești pasionat de antichități și obiecte vintage, poți să cauți astfel de obiecte vechi pe care le poți recondiționa. Poți să găsești tot felul de piese de mobilier sau decorațiuni pentru casă în funcție de stilul de amenajare dorit.

O altă opțiune este să încerci, pe cât posibil, să refolosesti obiectele din casă. Poți să transformi un borcan gol într-o vază colorată sau o lădiță de lemn într-un spațiu de depozitare. Redu cât mai mult cantitatea de obiecte aruncate la gunoi și găsește moduri creative pentru a le refolosi.

3. Încearcă să conservi apa

Apa reprezintă o resursă extrem de importantă, așa că este necesar să găsești moduri pentru a limita consumul sau pentru conservarea ei. Există câteva moduri simple pentru a face asta. Oprește apa când te speli pe dinți, fă baie în loc de duș sau colectează apa de ploaie ca să o folosești pentru a uda florile.

Alte soluții sunt instalarea unor robineți inteligenți cu flux redus de apă sau folosirea unei mașini de spălat vase în loc să le speli în chiuvetă. În acest fel nu doar că folosești apa într-un mod sustenabil în casa ta, ci ajuți în același timp la protejarea resurselor de apă disponibile în natură.

4. Curăță casa cu produsele potrivite

Un aspect important este legat de modul în care alegi să îți păstrezi casa curată. Alege întotdeauna produse de curățare bio, cu ingrediente naturale și fără substanțe toxice. Majoritatea produselor din comerț conțin numeroase chimicale care pot afecta sănătatea și siguranța casei tale.

Unele produse convenționale de curățare pot să elimine în aer anumiți compuși organici volatili care cresc nivelul de poluare din locuință. Atunci când alegi produse non-toxice ai grijă de sănătatea ta și de mediul în care trăiești. În plus, ajuți la scăderea cererii pentru produse care sunt dăunătoare mediului înconjurător.

Există numeroase moduri prin care poți să te bucuri de o locuință sustenabilă. Important este să începi prin alegerea unei locuințe care să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător. Alege să refolosești obiecte, să reduci consumul de apă și să optezi pentru produse bio de curățenie. Acestea sunt doar câteva dintre metodele care te vor ajuta să te bucuri de o locuință cu adevărat sustenabilă.

Despre Alina Mincu

Alina Mincu-

Îți recomandăm

4 pași pentru a avea o locuință sustenabilă

Casa ZZen, GENERAL

De Black Friday ai reduceri de până la 12.000 euro la locuințe

GENERAL